För att öka demokratin och medborgarnas insyn i den kommunala verksamheten har några kommuner bl.a. Gällivare kommun lagt ut diariet och nämnders protokoll på Internet. Datainspektionen har ställt sig avvisande till denna åtgärd.
Med den snabba utvecklingen på IT-området och med beaktande att allt fler har tillgång till Internet så öppnar sig nya möjligheter att få insyn i den offentliga verksamheten. För människor som bor i geografiskt stora kommuner med långa avstånd till centralorten, finns inte möjligheten att besöka kommunförvaltningen för att ta del av offentliga handlingar, t.ex. protokoll från kommunfullmäktige eller annan nämnd.
Med Internet kan sådana hinder för ett demokratiskt deltagande i stor utsträckning övervinnas. En hemsida på nätet är öppen dygnet runt för varje person som har en dator och en telefonledning.
Om kommunen på sin hemsida ordnar, pedagogiskt och överskådligt, det politiskt intressanta materialet kan medborgaren sedan söka sig fram i det i egen takt, utan att störa någon annan.
Sveriges har en unika tradition av offentlighet genom offentlighetsprincipen. Myndigheterna hanterar (inhämtar, lagrar, bearbetar, skapar och sprider) alltmer information allt snabbare med hjälp av informationsteknik, IT. Om medborgarna inte tillåts att också ta det tekniska klivet hamnar de i ett kunskapsmässigt underläge gentemot det allmänna. En sådan utveckling är inte önskvärd.
Det är självklart att den enskildas personliga integritet måste värnas och att inte sekretessbelagda uppgifter sprids genom en kommuns hemsida.
För att öka medborgarnas insyn i den offentliga verksamheten krävs ändring i datalagen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändring i datalagen.
Lennart Klockare (s) |
|
Kristina Zakrisson (s) |
Lars U Granberg (s) |
Eva Persson Sellin (s) |
Gotab, Stockholm 1997