Under 1996 tillskrevs tio intagningskanslier i landet av en privatperson som begärde att få ut fullständiga ansökningshandlingar om elever som sökt till gymnasieskolan på så kallad fri kvot och som bifogat känsliga uppgifter i form av läkarintyg, kuratorsskrivelse etcetera.
Många av dessa intagningskanslier, bland annat Nacka, Kalmar och Piteå, avslog begäran om ansökningshandlingarna. Man hänvisade i de flesta fall till 7 kap. 9 § första stycket i sekretesslagen.
Här framgår att sekretess bland annat gäller för uppgift om enskild persons förhållanden hos psykolog eller kurator, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den som uppgiften rör eller någon honom närstående lider men.
Av andra stycket samma paragraf framgår att sekretess gäller på samma område dels i skolans elevvårdande verksamhet och i övrigt för uppgifter om enskilds personliga förhållanden, dels för uppgift som hänför sig till ärende om tillrättaförande av elev eller om skiljande av elev från vidare studier. Sekretessen gäller dock endast om det kan antas att den som uppgiften rör eller någon honom närstående lider men om uppgiften röjs.
Intagningsnämndens beslut överklagades och bland annat Kammarrätten i Sundsvall fastslog att ansökningshandlingarna skulle lämnas ut då sekretesslagens bestämmelser inte gäller handlingar hos intagningsnämnd.
Den lucka som finns i sekretesslagen är att innan handlingen kom till intagningsnämnden var den skyddad av sekretesslagen. Men eftersom handlingen sedan blev liggande hos intagningsnämnden så upphör sekretesslagen att gälla till förmån för tryckfrihetsförordningen 13 § och 14 §.
I praktiken innebär detta att känsliga uppgifter som elever tillställer intagningsnämnder och som i grund- och gymnasieskolan är sekretessbelagda i intagningsnämnden ej kan skyddas av sekretesslagen och måste lämnas ut till den som så begär.
Detta handlar om personlig integritet. Som elev skall man kunna gå till en kurator eller en skolpsykolog utan att det man diskuterar med dessa personer kommer allmänheten till känna. Allra helst som vi nu har en situation i samhället där ett stort tryck sätts på familjerna och inte minst på barnen, i form av att familjer splittras, familjeekonomin blir allt sämre och föräldrar kanske är arbetslösa. Utifrån detta är det även fortsättningsvis av stor vikt att det ges möjlighet för barn och ungdomar att få stöd hos äldre i skolan genom kuratorer och psykologer.
Sekretesslagen bör med hänvisning till ovanstående ses över med syfte att även känsliga uppgifter om enskilda hos gymnasieskolans intagningsnämnd kan sekretessbeläggas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av en översyn av sekretesslagen,
Lars U Granberg (s) |
Monica Öhman (s) |