Motion till riksdagen
1997/98:K41
av Roland Larsson m.fl. (c)

med anledning av prop. 1997/98:136 Statlig förvaltning i medborgarnas tjänst


Bemötandefrågor

I regeringens proposition ”Statlig förvaltning i medborgarnas tjänst” skriver regeringen bland annat: ”Den svenska statsförvaltningen skall, med höga krav på rättssäkerhet, effektivitet och demokrati, vara tillgänglig och tillmötesgående. Den skall ha medborgarnas fulla förtroende, ge näringslivet goda arbets- och tillväxtförutsättningar samt vara framgångsrik och respekterad i det internationella samarbetet”. Myndigheterna ska utföra sina uppdrag med hög kvalitet, med öppenhet, ha motiverade och kompetenta medarbetare, dugliga chefer och förändringsförmåga.

Dessa krav på myndigheterna är bra, men i anvisningarna till myndigheter och andra offentliga institutioner saknar vi skrivningar kring bemötande­frågor.

Under kort tid har alla myndigheter genomgått flera och stora förändrings­processer. Detta har medfört minskat antal anställda, samtidigt har kraven ökat.

Många medborgare uppger att de i sina kontakter med myndigheter och förvalt­ningar känner sig kränkta då de inte bemöts med respekt och förstå­else. Det gäller på såväl de statliga som de kommunala förvaltningarna. Oberoende av bakgrund eller förutsättningar måste människor bemötas med respekt för att känna trygghet och säkerhet i myndighetskontakten.

Behovet av ett värdigt bemötande av medborgarna gäller alla myndigheter som t.ex. försäkringskassor, arbetsförmedlingar och taxeringsmyndigheter där inte minst arbetslösa och invandrare ofta känner sig kränkta.

Handikapporganisationerna vittnar om hur medlemmar har mötts med fördomar och brist på respekt, hur osynliga handikapp hanteras som obefintliga sådana, hur de misstrotts vad gäller nyttjande av bidrag och hur de inte fått den tid som krävs att förklara sin situation.

Det är inte fråga om att myndigheterna ska vara mer ”givmilda” i ekonomiska sammanhang, utan att deras medarbetare ska visa mer respekt för medborgarna. Situationen har varit pressad vid myndigheter och inom förvaltningar under 90-talet men det får inte leda till att vi får en förvaltningskultur där inte respekten för den enskilde sätts i främsta rummet.

Vi vill i det här sammanhanget understryka människors rätt att mötas med förståelse och inte bli kränkta i kontakter med myndigheter. Fördomar mot t.ex. handikappade ska motarbetas. Detta bör mötas med utbildning och fortbildning av personalen.

I propositionen lägger regeringen fram riktlinjer för det fortsatta arbetet med att utveckla den statliga förvaltningen. I förvaltningslagen finns angivet vilka rättigheter medborgare har i fråga om att ta del av handlingar, information m.m. Det vi i detta sammanhang saknar är riktlinjer för bemö­tande av medborgarna. I förvaltningslagen bör införas ett tillägg angående bemötande­frågor.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillägg till förvaltningslagen.

Stockholm den 27 mars 1998

Roland Larsson (c)

Ingrid Skeppstedt (c)

Kerstin Warnerbring (c)

Karin Israelsson (c)

Rolf Kenneryd (c)