Kraven på offentlighet har skärpts på senare år. Det gäller främst de kommunala bolagen, som tidigare varit undantagna från offentlighetslagstiftningen men som nu omfattas av denna, dock med de undantag som föranleds av hänsyn till enskildas rätt till sekretesskydd liksom rena affärshemligheter.
Utan att föreslå exakt samma regelsystem för de statliga bolagen anser vi det angeläget med en genomgång av möjligheterna att öka insynen i dessa. Erfarenheten av att tillämpa kraven på offentlighet i de stora kommunala bolagen bör vara en viktig utgångspunkt för en sådan översyn.
Också kraven på offentlighet i privat verksamhet, som i huvudsak finansieras med skattemedel och/eller fullgör viktiga myndighetsuppgifter, bör ses över. Det torde vara lika angeläget för skattebetalarna att ha insyn i förvaltningen av medel, som görs av t ex en styrelse för en privat grundskola, som att ha insyn i en kommunal skola. Det är också svårt att finna några hållbara skäl till att betygen för varje enskild elev i en kommunal skola är offentlig handling, medan elevernas betyg i en privat skola inte lämnas ut. Om det finns skäl att inte göra elevernas betyg i privatskolor offentliga borde skälen vara lika starka i den allmänna skolan.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om analys av förutsättningarna för ökad offentlighet i statliga företag,
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om översyn av kraven på offentlighet för näringsverksamhet som i huvudsak finansieras med skattemedel och/eller fullgör viktiga myndighetsuppgifter.
Nils-Göran Holmqvist (s) |
Håkan Strömberg (s) |