Regeringen föreslår i propositionen att en särskild myndighet inrättas med ansvar för kvalitetsutveckling och kompetensutveckling inom statsförvaltningen. Myndigheten bör bland annat utveckla program för kvalificerad aspirantutbildning.
Den nya myndigheten är ett välkommet svar på behovet att tydliggöra rollen för statens medarbetare. Mycket av förnyelse i arbetsformer i stat och kommuner har varit av godo, men där finns också inslag av att statlig och kommunal verksamhet i vissa fall tappat sin identitet och inte fullt ut levt upp till de särskilda krav, som måste ställas på offentlig verksamhet. Ett fungerande samspel mellan det gemensamma och näringslivet kräver tydliga roller. En statlig aspirantutbildning och kvalitetssäkring av den statliga verksamheten kan bidra till det.
Vi förutsätter att regeringen prövar förutsättningarna för att lokalisera den nya myndigheten utanför Stockholm. För det talar flera tunga skäl; i den regionalpolitiska propositionen framhålls att det är viktigt att pröva möjligheterna att välja annan lokaliseringsort än Stockholm vid lokalisering av nya myndigheter. Vidare finns statlig verksamhet i alla delar av landet. En lokalisering utanför Stockholm underlättar att fånga upp den utveckling, som sker i hela landet och inte bara i Stockholmsområdet. En lokalisering utanför Stockholmsområdet kan vidare underlätta rekrytering av bästa tänkbara krafter till myndigheten.
Vi föreslår att det görs en ingående prövning av förutsättningarna att lokalisera den nya myndigheten till Örebro. Det finns starka skäl härför;
Örebro har en lång tradition av offentlig verksamhet. Kommunen är känd för att föra en bred debatt om demokrati och förvaltningsfrågor.
Högskolan i Örebro har en mycket väl utbyggd samhällsvetenskaplig kompetens och har i flera sammanhang lett debatten om den gemensamma sektorns utveckling.
Forskargruppen Novemus, som arbetar med forskning och utvecklingsfrågor inom offentlig verksamhet, kan medverka till att en ny myndighet för statsförvaltningen också samspelar med utvecklingsarbete för kommuner och landsting. Det ligger i linje med de synpunkter, som från flera håll framförts om att den nya myndigheten inte får bli alltför ensartat inriktad på ren statlig förvaltning.
Örebro har ett unikt läge i Sveriges demografiska mitt. Staden nås lätt med järnväg från många av de orter, som har en omfattande statlig verksamhet. En tågresa till Örebro från Stockholm, Norrköping, Borlänge och Karlstad tar mindre än två timmar. Göteborg nås på mindre än två och en halv timme. Örebro är knutpunkt mellan Europavägarna E 18 och E 20 och har ett snabbt expanderande flyg med flera dagliga kontakter inom landet och nära kontakter med övriga Europa via Köpenhamn.
De nya Mälar- och Svealandsbanorna har skapat mycket goda förbindelser med hela Mälardalen och goda och frekventa direktförbindelser med Stockholm. En lokalisering längs de nya banorna förenar behovet av nära kontakt med Stockholm och regering och riksdag med decentralisering av verksamhet.
Tele- och datakommunikationsnätets kapacitet och kvalitet motsvarar väl de mest avancerade önskemålen och kraven.
Örebro har utvecklats till en naturlig mötesplats för konferenser och seminarium med anknytning till utvecklingsarbete inom den gemensamma sektorn. De s k demokratidagarna i Örebro är exempel på Örebros ökade betydelse i den samhällsvetenskapliga debatten.
Örebro har i begränsad utsträckning fått del av statliga lokaliseringar på senare år.
Örebro har utvecklats till en mycket attraktiv bostadsort. Förutsättningarna är goda att rekrytera kvalificerad personal till Örebro. Till det bidrar korta avstånd mellan arbete, bostad och fritid, en sällsynt vacker stadskärna, goda förutsättningar för rekreation och en väl utvecklad kommersiell och offentlig service.
Statistiska centralbyrån, där en omfattande del av verksamheten förlagts till Örebro, arbetar i likhet med den föreslagna myndigheten över hela samhällsförvaltningen. Övergången till mer av tjänsteköp har väl kunnat förenas med myndighetens placering i Örebro.
Vi är mot bakgrund av vad ovan anförts angelägna om en seriös prövning av förutsättningarna för att lokalisera den föreslagna myndigheten till Örebro.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om prövning av lokalisering till Örebro av den särskilda myndigheten för kvalitetsutveckling och kompetensförsörjning inom statsförvaltningen.
Nils-Göran Holmqvist (s) |
Inger Lundberg (s) |