Motion till riksdagen
1997/98:K337
av Nalin Baksi m.fl. (s)

Hets mot homosexuella


Lagstiftningen bör vara så utformad att den ger alla det skydd som behövs för ett tryggt och gott liv. Det gör det nödvändigt att vaksamt följa samhällsutvecklingen och vara beredd att göra de förändringar i lagarna som motiveras av ändrade brottsbeteenden och annat.

Dagens lagstiftning skyddar inte homosexuella som grupp. Det enda lagen stadgar är att det är förbjudet för företag och myndigheter att diskriminera homosexuella, och att reglerna om straffskärpning i brottsbalken också skall tillämpas vid brott speciellt riktade mot homosexuella. Homosexuella som grupp är alltså oskyddade mot den våg av bl.a. nazistisk hatpropaganda som riktas mot dem.

I princip kan vem som helst i olika medier säga vad som helst om homosexuella som grupp. Det görs också. Det är som regel människor med en mycket elitistisk människosyn som hetsar mot såväl invandrare som homosexuella och andra grupper som inte anses ha samma värde som andra människor. Vi har i dag en lag som förbjuder hets mot folkgrupp. Det är inte tillåtet att hota eller uttrycka missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationalitet eller etniskt ursprung eller trosbekännelse. Allt talar för att också homosexuella bör omfattas av denna lagstiftning.

Flera homosexuella har mördats i Sverige p.g.a. sin sexuella läggning. Mördarna har, enligt polisens utredningsmaterial, i flera fall haft anknytning till nynazistiska rörelser. Förföljelsen drabbar dock långt fler personer. En undersökning från SCB visar att var fjärde homosexuell person i Sverige trakasseras p.g.a. sin sexuella läggning. Undersökningen bekräftar resultatet i en tidigare studie av hot och våld mot homosexuella i Stockholm, utförd av Folkhälsoinstitutet. Den visar att 27 procent av dem som deltog i studien blivit utsatta för hot och våld p.g.a. förmodad homosexualitet.

En ändring av lagstiftningen får inte automatiskt slut på all förföljelse av homosexuella men är en viktig signal från samhället att det inte kan tolereras. Det finns ingen anledning att tro att lagen skulle ha mindre betydelse för homosexuella än för invandrare och andra som omfattas av den i dag.

I debatten har det rests invändningar mot en lagändring med motivet att den i så fall skulle komma att omfatta även andra än homosexuella. Det har vi inget emot. Det bör dock betonas att en lagändring inte skall ses som en överseende attityd när det gäller sexuella övergrepp varken mot barn eller andra. I dessa avseenden har vi en annan lagstiftning till skydd mot övergrepp.

Frågan bör beredas med sådan skyndsamhet att nödvändiga förändringar i grundlagen kan göras med ett beslut före 1998 års val och därefter konfir­me­ras av den nyvalda riksdagen.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ändring av brottsbalken och tryckfrihetsförordningens förbud mot hets mot folkgrupp till att även omfatta homosexuella.

Stockholm den 1 oktober 1997

Nalin Baksi (s)

Johnny Ahlqvist (s)

Eva Johansson (s)

Anita Johansson (s)