Motion till riksdagen
1997/98:K32
av Ingbritt Irhammar m.fl. (c)

med anledning av prop. 1997/98:77 Närradio m.m.


1 Inledning

Närradion spelar en viktig roll i föreningslivet och det lokala kulturlivet i Sverige. Centerpartiet bidrar gärna till att stärka möjligheterna att sända närradio och att ge sådana villkor att närradion även framgent kan utvecklas. Ett grundläggande villkor är att lagstiftaren försöker finna så stor frihet som möjligt för närradion att utvecklas och finna former som gör sändningarna attraktiva att lyssna på. De organisationer som sänder närradio har också, med få undantag, visat sig vara värdiga den frihet och det ansvar som åligger dem. Det finns därför anledning att gå vidare och ytterligare underlätta för föreningslivet att sända närradio.

Centerpartiet välkomnar de förändringar regeringen föreslagit för att vidga rätten att sända närradio liksom att avgiften avskaffas.

2 Effekterna av digital teknik

Möjligheten att tillåta större sändningsområden är en välkommen förändring. Det finns anledning att överväga vilka villkor som bör gälla för program som har ett regionalt intresse och hur en övergång till digital teknik kommer att påverka villkoren för närradion.

Då sändningsområden för digital radio kommer att bli större än dagens sändningsområden för närradion och omfatta regioner i stället för kommuner finns det anledning att se över vad en övergång till digital teknik kommer att innebära för närradion. Regelverket för närradion får inte försvåra introduktionen av digital teknik även för närradion, eller innebära att när­radion hotas genom en allmän övergång till digital teknik för radio­sänd­ningar.

3 Sändningstillstånd

Regeringen avstår i propositionen från att föreslå möjligheten till flera sändningstillstånd i en kommun utöver den möjlighet som redan finns i radio- och TV-lagen, något som utredningen föreslagit. Motivet för att inte genomföra utredningens förslag om att tillåta flera sändningsmöjligheter i en kommun bygger på det begränsade antalet frekvenser och behovet av att reservera frekvenser för framtida digitala sändningar. Även om motivet är förståeligt kan det inte användas som skäl för ett generellt stopp för nya sändningstillstånd. Innan den digitala radion på allvar börjat konkurrera med analog radio och det börjar bli aktuellt att stänga av frekvenser kan det antas att det kommer att finnas ett ledigt utrymme. Även om behovet idag är mycket begränsat kan det tänkas att möjligheten uppstår. Således bör det i lagen finnas möjlighet att bevilja ytterligare sändningstillstånd i en kommun i mån av lediga frekvenser om det finns ett särskilt behov av sändningstid.

4 Riksförbudet

Det s.k. riksförbudet har funnits i lagstiftningen för att förhindra nätverkssändningar. Det har också varit mycket effektivt. Samtidigt finns ett behov för många föreningar att distribuera material som är av allmänt intresse i regionen eller centralt material av särskilt intresse för lyssnarna.

Kunskapsradion i Värmland är ett sådant exempel. Den sänder 20 timmar program i veckan måndag till fredag. Materialet är inspelade föredrag och olika evenemang i Karlstad under veckan. Bl.a. bandas alla öppna före­läsningar på högskolan och föredrag och debatter i bibliotekshuset. Radion spelar också in evenemang på andra orter, t.ex. i Sunne och Munkfors. Sändningarna fyller en viktig funktion för att nå fler människor med informativa program och för att sprida den kunskap som annars bara för­medlas i föreläsningssalar till många gånger fler människor än vad som annars skulle nås.

Ett annat exempel är den önskan som finns i Västra Götalands län att sända debatter i regionfullmäktige genom närradion. Helt klart finns ett starkt regionalt intresse för detta, liksom ledigt utrymme i närradion. Att då avgränsa möjligheten att sända regionalt till 10 timmar per månad som föreslås i propositionen förefaller underligt. Övriga sändningar från regionfullmäktige skulle då endast kunna komma lyssnarna i en kommun till godo.

Båda exemplen visar att närradion kan fylla ett regionalt och/eller lokalt intresse och behov av kulturprogram och utbildningsprogram. Inte minst genom sändningar från regionfullmäktige ökar möjligheten för människor att följa politiken och sändningarna kan på så vis bidra till ett ökat engagemang för den regionala politiken. Vad gäller sändningar från högskolan ser vi detta som ett ypperligt sätt för högskolan att verka för att uppfylla den tredje uppgiften för högskolorna.

I en tid då det livslånga lärandet blivit ett honnörsord, kunskapslyftet genomförs och behovet av folkbildning och förnyat demokratiskt deltagande är stora frågor skulle man kunna utnyttja den kraft som finns i närradion. Det förutsätter dock ytterligare frihet för närradion och att regionala sändningar underlättas och att utvidgade möjligheter till undantag från riksförbudet ges. Enligt vår mening bör man, efter individuell prövning, kunna bevilja sådana undantag.

Centerpartiet stödjer således det undantag från riksförbudet som föreslås i propositionen. Dock bör det i lagen finnas möjlighet att bevilja ytterligare undantag för sändningar av särskilt lokalt eller regionalt intresse, liknande dem som ovan beskrivits. Undantagen bör kunna beviljas av Radio- och TV-verket.

5 Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av effekterna av en introduktion av digital radio för närradions del,

  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheten att bevilja flera sändningstillstånd i en kommun i mån av frekvensutrymme,

  3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ytterligare undantag från riksförbudet.

Stockholm den 17 mars 1998

Ingbritt Irhammar (c)

Görel Thurdin (c)

Birgitta Hambraeus (c)

Lennart Brunander (c)

Sven Bergström (c)

Sivert Carlsson (c)

Agne Hansson (c)

Birgitta Carlsson (c)

Rigmor Ahlstedt (c)

Ingrid Skeppstedt (c)

Elanders Gotab, Stockholm 2002