Taltidningsstöd ges till tidningar för att göra de tryckta publikationerna tillgängliga på ljudkassett (eller radio) för synskadade, afatiker och dyslektiker. Enligt gällande regler söker tidningsföretag stöd för nettokostnaden hos taltidningsnämnden. De som prenumererar på en taltidning betalar samma pris som för den tryckta utgåvan, utom i de fall hushållet håller sig med både taltidning och tryckt tidning. I de fallen subventioneras det ena abonnemanget kraftigt. Samtliga abonnenter måste visa läkarintyg (eller motsvarande) på att de har ett av de angivna funktionshindren. Taltidningsnämnden prövar alla ansökningar.
För närvarande är dock taltidningsstödet utformat så att endast tidningar av dagspresskaraktär kommer i fråga. De fådagarstidningar som fått presstöd, som exempelvis Broderskap och Hemmets Vän, beviljas också taltidningsstöd.
Utestängda från stöd är emellertid de fådagarstidningar som av presstödsnämnden nekats presstöd, vilket gäller till exempel Sändaren och Petrus, tidningar med mindre frekvent utgivning, samt övriga idéburna tidningar, oavsett om de har veckoutgivning som Kyrkans Tidning eller glesare utgivning som exempelvis Sändebudet.
Många tidningar har hittills försökt att klara någon form av ljudkassettproduktion på egen bekostnad, men med det vikande ekonomiska underlag som i stort sett alla tidningar upplever nu, blir det omöjligt inom en snar framtid.
Vi ser taltidningsstödet som en handikappfråga, med syftet att via ljudkassett eller radio göra tidningar tillgängliga för dem som inte har möjlighet att läsa de tryckta publikationerna. Begränsningen till presstödsnämndens kriterium för dagspress bör inte i det här avseendet vara avgörande. Om en gräns skall dras inom gruppen tidningar med icke-dagspresskaraktär, bör den dras mellan rent kommersiella tidningar och idéburna, ideologiskt grundade tidningar.
Tidningar som arbetar med speciell bevakning av livsåskådning, religion, kyrka, tro och sociala frågor bör få tillgång till taltidningsstödet för att även den funktionshindrade ska ha tillgång till tidningar med dessa ämnesval. Dessa ämnen behandlas sällan eller aldrig i lokala och regionala dagstidningar. Det övervägande motivet för taltidningsstöd bör vara efterfrågan från synskadade, afatiker och dyslektiker.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vidgat taltidningsstöd.
Erling Bager (fp) |
|
Marianne Samuelsson (mp) |
Birgitta Carlsson (c) |
Eva Zetterberg (v) |
Thomas Julin (mp) |
Elver Jonsson (fp) |