Efter decenniers kamp mot radio- och TV-monopolet införde den borgerliga regeringen 1993 privat lokalradio för att främja mångfald och yttrandefrihet. Syftet var att skapa en radioform fristående från politisk styrning av programinnehåll och att ge en mångfald aktörer möjlighet att vitalisera och utveckla radion.
Den fria radion fick sina legala grunder genom lokalradiolagen (1993:
120). Det blev tillåtet att sända privat lokalradio från och med den 1 april 1993. Vid fem auktioner mellan september 1993 och november 1995 har lokalradiotillstånd bjudits ut. Idag finns 85 gällande lokalradiotillstånd. Den privata lokalradion har blivit en lyssnarmässig succé. Över 2 200 000 människor lyssnar dagligen på privat lokalradio, inte minst andelen unga lyssnare är stor. På vissa orter är lokalradiolyssnandet större än lyssnandet på P1, P2, P3 respektive P4. Siffrorna visar att den privata lokalradion lyckats erbjuda koncept som tilltalar och lockar lyssnarna.
En hämndlysten socialdemokrati drev hösten 1994 igenom den s.k. stopplagen som stoppar fördelningen av lediga frekvenser i etern. Stopplagen förhindrar och förbjuder att i dagsläget ytterligare 20–30 radiostationer etableras. Den framstår som högst tveksam vid beaktande av yttrandefrihetsgrundlagens 3 kap. 2 § andra stycket, som anger att sammanslutningar skall ha möjlighet att få tillstånd att sända ljudradioprogram i den utsträckning som tillgängliga radiofrekvenser medger.
Lagrådet ifrågasatte i sitt yttrande om stopplagen var förenlig med 3 kap. 2 § yttrandefrihetsgrundlagen. Om förslaget genomfördes skulle enligt Lagrådet lediga radiofrekvenser stå outnyttjade åtminstone under en övergångstid. Lagrådet anförde att grundlagsbestämmelsen inte bara innebär att de skall tas i anspråk utan att de skall tas i anspråk på ett sätt som leder till vidaste möjliga yttrandefrihet och informationsfrihet. När stopplagen vilat i 12 månader, d.v.s. till den 21 november 1995, lade KU fram ett nytt betänkande i ärendet, 1995/96:KU16. Riksdagen antog nu lagen som gällde till utgången av 1995. Moderaterna och Folkpartiet reserverade sig mot förslaget. I betänkande 1995/96:KU19 föreslog KU med hänvisning till sin initiativrätt att stopplagen skulle fortsätta att gälla under 1996 fram till utgången av juni månad 1997. Moderaterna och Folkpartiet reserverade sig mot förslaget.
1996/97 utnyttjar KU ånyo sin initiativrätt och lägger fram ett förslag om fortsatt giltighet av stopplagen till utgången av 1998. Moderaterna och Folkpartiet reserverade sig mot förslaget. Ett fortsatt stopp av fördelningen av radiofrekvenser kan enligt reservanterna ses som en permanentning av den från yttrandefrihetssynpunkt ohållbara situationen. Ju längre lagen får vara i kraft, desto starkare står den i strid med bestämmelserna i 3 kap. 2 § yttrandefrihetsgrundlagen som innebär att radiofrekvenserna skall tas i anspråk och det på ett sätt som leder till vidaste möjliga yttrandefrihet och informationsfrihet.
Inom ramen för dagens tekniska begränsningar för etermedia ska det vara lyssnarna som genom sina val avgör vilka program som ska ha förutsättningar att distribueras i etern. Det kan inte vara, och får inte vara, politiskt grundat godtycke som avgör vilka begränsningar som ska göras av radiosändningar.
Utvecklingen inom lokalradion visar att över två miljoner lyssnare tycker att mångfalden och informationen har förbättrats genom de privata lokalradiostationerna. Det finns idag minst 8 lediga frekvenser på FM-bandet. Härtill kommer att Post- och telestyrelsen arbetar med att ta fram ett tio- till tjugotal sändningsmöjligheter för lokalradio på mellanvåg (AM). Dessa frekvenser bör fördelas ut i enlighet med lokalradiolagen.
Yttrandefriheten och mångfalden inom radioområdet behöver stärkas. Det kan ske nu genom att stopplagen avskaffas. 20–30 lediga frekvenser för privat lokalradio kan då fördelas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar avskaffa lagen om tillfälliga bestämmelser i fråga om tillstånd att sända lokalradio i enlighet med vad som anförts i motionen.
Anders Björck (m) |
|
Birger Hagård (m) |
Jerry Martinger (m) |
Inger René (m) |
Nils Fredrik Aurelius (m) |
Fredrik Reinfeldt (m) |
Henrik S Järrel (m) |
Ola Karlsson (m) |