Yttrandefriheten är en grundläggande del av de mänskliga rättigheterna som måste värnas varhelst hot mot den uppstår. Idag kommer rapporter från olika håll att Sverige inte är förskonat från sådana hot. Vi läser om hur mc-klubbar uttalar hot mot dem som kritiskt granskar deras verksamhet. Vi läser om försök att lägga munkavle på läkare som av olika skäl uttryckt kritik, t ex mot nedskärningar inom vården. Vi läser om personer som inte vågar säga sin mening för att de då riskerar sin karriär. Vi läser om personer som inte vågar vittna i domstol av rädsla för att senare utsättas för övergrepp. Själv har jag mött journalister som inte vågat skriva kritiska artiklar om maktmissbruk under eget namn. Jag har också mött journalister som inte fått sina kritiska artiklar publicerade på grund av rädsla på redaktioner för repressalier.
Hoten mot yttrandefriheten är ett hot mot vår demokrati. Det fria ordet är en förutsättning för en utveckling av ett fritt, demokratiskt samhälle. Genom det kan missförhållanden uppmärksammas, genom det kan man få en debatt som möjliggör för olika inblandade parter att göra egna bedömningar om vad som förevarit. Genom öppet utbyte av kunskap och erfarenheter kan man i framtiden undvika misstag och förbättra verksamheter.
Yttrandefriheten får inte beskäras genom ingripande av eller efterföljande sanktioner från offentlig eller annan arbetsgivare. Den får heller inte beskäras genom hot eller repressalier från personer eller grupper i vårt samhälle som känner sig hotade av insyn, fri debatt och vittnesmål om vad som verkligen sker eller förevarit.
Uppenbarligen räcker det inte med stolta deklarationer om yttrandefrihet. De som vill använda det fria ordet måste kunna känna sig trygga, inte behöva utsättas för repressalier av olika slag, när de använder sig av denna grundläggande frihet. Jag anser att det behöver utredas hur vi i praktiken, inte bara genom ord, kan ge människor denna trygghet. Detta bör regeringen ges till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om värnande om yttrandefriheten.
Barbro Westerholm (fp) |