Motion till riksdagen
1997/98:K263
av Inger Lundberg m.fl. (s, v, c, kd, m)

Institut för lokal demokrati och social utveckling


I nedanstående motion föreslås att möjligheterna att etablera ett nationellt kompetenscentrum för lokal demokrati och social utveckling utreds. Avsikten är att ett sådant kompetenscentrum ska bidra till att göra fler delaktiga i den demokratiska processen och särskilt stödja det utvecklingsarbete som sker runt om i landet och som syftar till att öka enskilda och gruppers engagemang i socialt förändringsarbete.

Regeringen berör på flera områden i budgeten vikten av att nya former för medborgarnas inflytande och delaktighet utvecklas. Det gäller inte minst de grupper som inte fullt ut känner delaktighet i samhället. På senare år har ökad uppmärksamhet riktats mot behovet av lokal demokrati och social utveckling.

Runt om i landet finns en mängd frivilliggrupper, som söker utveckla nya modeller för mobilisering, lokal demokrati och social utveckling. Informella nätverk utvecklas mellan grupperna i syfte att stödja varandra, och nya former för mobilisering utvecklas ofta i samverkan med grupper i andra länder.
Utifrån det samarbete som nu sker mellan olika grupper som arbetar med lokal mobilisering har Stiftelsen Cesam i Örebro utvecklat idén om ett nationellt kompetenscentrum för lokal demokrati och social utveckling. Cesam, som tillkommit på initiativ av den samhällsmedicinska enheten vid Regionsjukhuset i Örebro har under ett antal år bedrivit ett framgångsrikt arbete för att stimulera till mobilisering främst i utsatta bostadsområden.

Utifrån den erfarenhet stiftelsen byggt upp under sitt arbete är man beredd att ta initiativ till en stiftelse med ett särskilt nationellt samordningsansvar och tillgång till de resurser Stiftelsen Cesam i Örebro byggt upp i form av rådgivare, databas, nationella och internationella kontakter och nätverk. En förutsättning för samordningen är att en nationell stiftelse kan ha sitt säte i Örebro.

Stiftelsen Cesam har i hög grad uppdragsfinansierat sin verksamhet och upplevt ett ökat behov av insatser för att mobilisera grupper, som ofta stått utanför det mer traditionella föreningslivet. Framväxten av nya folkrörelser, ofta med mycket ringa ekonomisk bas, har gjort behovet av en nationell stödresurs för mobiliseringsarbetet alltmer uppenbart. En sådan verksamhet kan inte byggas upp med de i huvudsak uppdragsfinansierade resurser Cesam har, utan behöver ett grundläggande samhällsstöd och ett tydligare nationellt uppdag än den nuvarande stiftelsen har.

Som övergripande mål för verksamheten har Cesam angivit behovet att öka människors insikt om sina rättigheter, skyldigheter och sitt ansvar i samhället samt att öka människors möjlighet till inflytande genom delaktighet i den demokratiska processen i samhället.

Bland de delmål som ställts upp för verksamheten finns:

De arbetsmetoder som bedöms effektiva för att uppnå de angivna målen är bland andra:

Inte minst de åtgärder regeringen föreslår för att öka integrationen i utsatta bostadsområden visar på behovet av metodutveckling för att öka den lokala demokratin. Vi vill därför att riksdagen av regeringen begär en utredning om möjligheterna till ett stöd till ett nationellt institut för lokal demokrati och social utveckling i Örebro.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utredning av möjligheterna att etablera ett nationellt institut för lokal demokrati och social utveckling i Örebro.

Stockholm den 2 oktober 1997

Inger Lundberg (s)

Rose-Marie Frebran (kd)

Anders Svärd (c)

Sten Tolgfors (m)

Karl-Erik Persson (v)