Motion till riksdagen
1997/98:K255
av Sylvia Lindgren m.fl. (s)

Demokrati


Demokrati är ett begrepp som de flesta i vårt land säger sig värna. Demokrati är dock ingenting som vi fått för evigt. Det är oerhört viktigt att slå vakt om demokratibegreppet, bevara och bevaka de demokratiska rättigheterna och utöva dem. Demokrati är också av naturliga skäl tungrott och tidskrävande – men – det är helt överlägset ensidiga och kortsiktiga beslut. Ja, just kortsiktighet är kanske ett av de största hoten mot demokratin.

Hur ska till exempel den demokratiska förankringen fungera i dagens massmediala tempo där uttalanden i många fall krävs av massmedierna långt innan frågan beretts enligt demokratiska regler?

Just nu domineras den politiska debatten av kampen mot arbetslöshet, en rättvis fördelningspolitik och välfärdsfrågorna. Dessa så viktiga frågor kräver såväl framtidstro som prioriteringar och långsiktiga lösningar.

Sverige är ett demokratiskt land och det är vi också kända för långt utöver vår nationsgräns. Vi har demokratiska traditioner att såväl värna som att vara stolta över. Det finns dock en risk att vår stolthet naggas i kanten när vi ser tillbaka på de närmaste årens valdeltagande. Utvecklingen av hur många samhällsmedborgare som röstar vid våra allmänna val t ex – är negativ.

Vid senaste riksdags-, kommunal- och landstingsvalet var röstdeltagandet i vissa utsatta valdistrikt så lågt som runt 50 %. Det totala valdeltagandet var c:a 80–85 % vilket med svenska mått mätt är lågt.

Kyrkovalet, som ägde rum i september 1997, hade endast i genomsnitt cirka tioprocentigt valdeltagande. Det är en utveckling som oroar och i hög grad är demokratifientlig.

Det finns ett flertal fallgropar för demokratin om valdeltagandet fortsätter att minska. En grupp som säkert känner sig motiverad är välutbildade, redan inflytelserika personer som på så sätt kan ges än större makt. I våra förorter, bland invandrargrupper och i så kallade miljonområden minskar val­del­tagandet och därmed inflytande och påverkan.

Ett sätt för att slå vakt om demokratin är att staten startar ett allmänt demokratiprojekt i de områden där valdeltagandet ligger på en låg nivå (c:a 60 %).

En ytterligare åtgärd kan vara att införa demokratibegreppet som ett obligatoriskt ämne på gymnasienivå. Elever/studenter skulle på så vis tvingas att sätta sig in i demokratins spelregler och få fördjupade kunskaper inför deras förstagångsval t ex.

Säkert finns det ytterligare insatser som staten kan initiera för att öka människors insikt om demokratins värde och nödvändigheten att rösta.

Att slå vakt om demokratin är en statlig angelägenhet och därför krävs också statliga insatser. Om detta inte tydliggörs riskerar vi att hamna i en amerikansk situation där valdeltagandet går kräftgång, klassklyftorna ökar och den generella välfärden urholkas.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statliga insatser för att slå vakt om demokratin.

Stockholm den 1 oktober 1997

Sylvia Lindgren (s)

Ingemar Josefsson (s)

Juan Fonseca (s)