Motion till riksdagen
1997/98:K254
av Sven Bergström m.fl. (c)

Folkomröstning om Amsterdamfördraget


Det nya EU-fördraget från Amsterdam innebär ökad överstatlighet på många områden. Ytterligare makt överförs från den folkvalda svenska riksdagen och övriga medlemsstaters parlament till överstatliga unionsorgan. Däremot flyttas inte i något fall beslutsmakt från EU till medlemsländernas demokratiskt valda församlingar.

Det överstatliga Europaparlamentet – som saknar den folkliga legitimitet som de nationella parlamenten har – får utökad medbeslutanderätt på en mängd områden. EG-kommissionen utökar också kraftigt sina befogenheter och utvecklas successivt i riktning mot att bli en federal regering.

Amsterdamfördraget innebär bland annat:

Sammanfattningsvis innebär Amsterdamfördraget alltså en väsentlig utvidgning av EU:s beslutsbefogenheter, ytterligare centralisering och en tydlig utveckling i riktning mot en federation. En sådan utveckling är definitivt inte förankrad i den svenska folkopinionen. Det EU de svenska väljarna med knapp majoritet sa ja till i november 1994 byggde på samarbete mellan självständiga stater.

Mot denna bakgrund måste de svenska väljarna – lika väl som danskarna kommer att göra – i respekt för folkstyret få möjlighet att ta ställning till Amsterdamfördraget i en folkomröstning. Det är ur demokratisk synvinkel fullständigt oacceptabelt att Sverige successivt ska omvandlas till en delstat i en federation utan att en sådan utveckling är förankrad hos folket.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen beslutar att en rådgivande folkomröstning om Amsterdamfördraget skall genomföras innan riksdagen tar ställning till om fördraget skall ratificeras eller ej.

Stockholm den 6 oktober 1997

Sven Bergström (c)

Roland Larsson (c)

Birgitta Hambraeus (c)