I propositionen föreslås att regeringsformen ändras så att särskilda regler för Svenska kyrkan och andra trossamfund skall kunna stiftas i vanlig lag. Det är ett väl avvägt förslag att lyfta ut Svenska kyrkan och andra trossamfund ur grundlagen på detta sätt. Regeringen avser att senare lämna förslag till regler för en ny associationsform: trossamfund (i enlighet med det principbeslut som tagits i riksdagen). Många samfund organiserar sig i dag som stiftelser eller ideella föreningar, vilket sällan är en associationsform som passar dem. Det är därför befogat med förnyade regler.
Dessutom avser regeringen att senare lägga fram förslag till vissa andra regleringar som rör Svenska kyrkan och andra registrerade trossamfund. Det är positivt att alla samfund ges samma rättsliga status och skydd. Det är en naturlig konsekvens av religionsfriheten. Staten skall inte favorisera något trossamfund, även om särskilda regler, av historiska skäl, kan accepteras för Svenska kyrkan under en övergångsperiod. Vi avvaktar de kommande lagförslagen.
Propositionen behandlar också frågan om statschefens religionsfrihet. Regeringen överväger borttagande av övergångsbestämmelserna till regeringsformen, om att statschefen skall bekänna sig till ”den rena evangeliska läran sådan den uti den oförändrade Augsburgiska bekännelsen samt Uppsala mötes beslut av år 1593 antagen och förklarad är”, men anser att frågan inte är förankrad i det svenska samhället.
Vi anser att detta bekännelsekrav är förlegat och att den religionsfrihet som andra medborgare har, bör omfatta även statschefen. I annat fall kvarstår ett obefogat inslag av statskyrka i Sverige. Detsamma gäller successionsordningens föreskrivning om att prinsessor och prinsar utesluts från successionsrätt om de inte fostras enligt nämnda lära. Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag som innebär att såväl statschef som prinsessor och prinsar ges rätt till fri religiös tillhörighet eller att avstå från detta. Detta bör ges regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om slopande av bekännelsekravet för statschefen och hans/hennes avkomlingar.
Kenneth Kvist (v) |
|
Charlotta L Bjälkebring (v) |
Bengt Hurtig (v) |
Jan Jennehag (v) |
Eva Zetterberg (v) |