Motion till riksdagen
1997/98:K244
av Elisa Abascal Reyes m.fl. (mp)

Offentliga utskottssammanträden


Allt sedan Sveriges inträde i EU har stora förändringar skett i riksdagens arbetssätt och i riksdagens förhållande till medborgarna. Informationsflödet har t.ex. blivit större och besluten tagits längre bort, i såväl bildlig som bokstavlig mening. I detta skede är det viktigt att riksdagen förnyar sig och slår vakt om öppenhet och tillgänglighet. EU-inträdet har till stor del inneburit att beslutsprocessen centraliseras och toppstyrs. Dock är inte allt dåligt – inte ens i EU. Till ett av de viktigaste exemplen över det som är positivt inom EU:s arbetsformer är att utskottssammanträdena i EU-parlamentet är öppna. Detta är en ordning som Sveriges riksdag i någon form bör anamma. Jag föreslår därför att man utreder frågan om hur riksdagsordningen ska ändras så att utskottssammanträdena kan bli offentliga.

Mot att utskottssammanträdena skulle vara offentliga har många gånger hävdats bl.a. att det inte skulle vara möjligt på grund av praktiska skäl, till exempel platsbrist. Jag vill mot detta anföra att när det gäller rättegångar så har detta aldrig varit något hinder. Inte heller tror jag att säkerhet är ett allvarligt hinder om nödvändiga åtgärder genomförs.

När det gäller graden av känslighet för de politiska diskussionerna, dvs. att ledamöterna inte skulle kunna diskutera lika öppet och fritt om de samtidigt var ”bevakade” av media och att politikerna skulle lättare skulle kunna vara föremål för påtryckningar från enskilda (organisationer) om dessa kunde följa ärendet ända in i utskottssalen, vill jag påpeka att det som en folkvald inte kan säga öppet – och stå för – bör hon/han inte alls säga. Men för att förhindra denna konflikt föreslår jag att utskottsmötena inledningsvis blir delvis offentliga – antingen det sammanträde där föredragning sker, eller vid justering. Att ett och samma sammanträde kan innehålla både föredragningar och justeringar (men i olika ärenden) är heller inget skäl till att motverka offentliga utskottssammanträden, eftersom detta kan lösas enkelt på praktisk väg när dagordningen fastställs. Min slutliga fråga är: vad är det som allmänheten inte bör känna till om Sveriges riksdags utskottssammanträden?

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen beslutar att undersöka möjligheterna till (delvis) offentliga utskottssammanträden.

Stockholm den 3 oktober 1997

Elisa Abascal Reyes (mp)

Yvonne Ruwaida (mp)

Ewa Larsson (mp)