Motion till riksdagen
1997/98:Ju927
av Catherine Persson (s)

Handläggningen inom polis-, åklagar- och domstolsväsendet av sexuella övergrepp mot barn


När polisanmälan gjorts avseende misstanke om sexuella övergrepp mot barn börjar en lång och smärtfylld tid för alla inblandade, men naturligtvis är det barnet som utsätts för den största påfrestningen. Det är barnet som kanske lever med skuld, oförståelse, förnedran och en känsla av att vara övergiven. Brott är ofta svårt att påvisa.

Det är ytterst angeläget att handläggningsrutiner och förhörsprocess sker på bästa sätt. Detta för att minimera barnets lidande och för att inte behöva motta besked som att ”brott kan inte styrkas” eller ”anledning saknas till antagande att brott har förövats”.

Ytterligare åtgärder kan vidtas för att öka möjligheterna att fälla skyldig och fria oskyldig samt för att underlätta processen för barnet i så hög grad som möjligt.

Ärenden avseende misstanke om sexuella övergrepp mot barn måste vara högprioriterade. Inte sällan dröjer det innan handläggning påbörjas efter polisanmälan och det förlänger givetvis tiden innan ett ärende kan avgöras.

Under polisutbildningen bör ges ytterligare kunskap avseende sexuella övergrepp, och fördjupningskurser för de poliser och åklagare som hand­lägger denna typ av ärende bör prioriteras.

Polisväsendet bör också arbeta med att ”höja statusen” på de poliser som arbetar med ärenden avseende sexuella övergrepp. Detta för att öka intresse och möjligheter att rekrytera poliser till dessa tjänster.

Kvalificerad handledning ska finnas att tillgå för de poliser som arbetar med dessa frågor för att undvika utbrändhet och flykt från dessa tjänster.

Vid förhör med barn bör förhörslokalerna vara personliga och ombonade med inbyggd kamera så att miljön upplevs som ”trygg”.

Polis-, åklagar- och domstolsväsende bör uppmuntras och uppmanas att agera i enlighet med ovanstående, och det bör utredas vilka ytterligare åtgärder som behöver vidtas för att förbättra handläggning av ärenden avseende sexuella övergrepp mot barn.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förbättrad handläggning av ärenden avseende sexuella övergrepp mot barn inom polis-, åklagar- och domstolsväsende.

Stockholm den 2 oktober 1997

Catherine Persson (s)