Motion till riksdagen
1997/98:Ju915
av Ingbritt Irhammar m.fl. (c, fp, m, kd, mp)

Brottsförebyggande rådets organisation


Enligt budgetpropositionen bör en sammanslagning ske mellan Brottsförebyggande rådet (BRÅ) och Rikspolisstyrelsens forskningsenhet. Sammanslagningen bör enligt denna inledas den 1 januari 1998. Samtidigt får BRÅ ett stort antal nya arbetsuppgifter. Rikspolisstyrelsens forskningsenhets budget på 8,1 miljoner kronor föreslås föras över till BRÅ den 1 januari 1998.

Vi är positiva till en sammanslagning, men vill anföra att det tar tid att integrera två skilda organisationer och få dem att fungera som en organi­sa­torisk enhet och en sammanhållen kultur. Det är därför angeläget att erfor­der­liga resurser och erforderlig tid ställs till BRÅ:s förfogande för samman­slagningen, uppbyggnaden av en ny organisation, rekrytering av ytter­ligare kvalificerad kompetens och utveckling av ett samarbete med universitet och högskolor, bl.a. för uppdragsverksamheten.

Såsom anförts i BRÅ:s remissyttrande över departementspromemorian (Ds 1997:28) Forskning för rättsväsendet är de medel som beräknats för den kraftigt utvidgade verksamheten otillräckliga. En analys av resursbehovet saknas helt. För att bygga upp en organisation, som skulle kunna utföra samtliga nuvarande och föreslagna arbetsuppgifter inom rimlig tid och med bibehållen hög kvalitet, krävs förmodligen ett perspektiv på fem till tio år. En sådan organisation blir med nödvändighet väsentligt större än den före­slagna. För att kunna tillgodose behoven av utvärderingar och andra uppdrag från regeringen och rättsväsendets myndigheter behövs tillgång till ett stort antal kvalificerade forskare och utredare såväl inom som utanför BRÅ, som täcker flera olika sakområden. En sammanslagning mellan BRÅ och Riks­polis­styrelsens forskningsenhet löser inte resursbehovet därvidlag. Ifråga­varande typer av uppdrag, som ofta måste utföras under tidspress och har begränsat vetenskapligt meritvärde, är dessutom inte heller attraktiva för kvalificerade forskare och utredare, om de inte kan utföras på konsultbasis.

Varken i departementspromemorian eller budgetpropositionen har beaktats att en utökning av forsknings-, utvecklings- och utredningsverksamhet också kräver utökade administrativa resurser liksom en utökning av resurserna för informations- och förlagsverksamheten. BRÅ:s administrativa funktion är liksom informations- och förlagsfunktionen otillräcklig redan för nuvarande behov. En konsekvensanalys av ekonomi- och resursbehovet för den nya organisationen krävs därför, vilket bör ges regeringen till känna.

Det är angeläget att den föreslagna sammanslagningen och uppbyggnaden av ett förändrat BRÅ sker successivt och på ett sådant sätt att BRÅ:s goda renommé – ett resultat av många års målmedveten satsning på kvalitet – inte äventyras. Detta innebär att högt ställda krav på kompetens och kvalitet måste tillgodoses även fortsättningsvis. Vad som ovan anförts bör ges regeringen till känna.

Forskning om ekonomisk brottslighet

Enligt forskningspropositionen skall BRÅ engångsvis tillföras 3, 6 och 8 miljoner kronor under budgetåren 1998–2000 för forskning om den ekonomiska brottsligheten. Huvuddelen av dessa medel bör enligt propositionen utlysas som projektmedel, som forskare från universitet och högskolor kan ansöka om.

BRÅ har i sitt yttrande över departementspromemorian (Ds 1997:28) framhållit att det finns ett stort behov av ekobrottsforskning. BRÅ har vidare framhållit att, eftersom Sverige i stort sett saknar grundläggande forskning på området, det i första hand bör vara en uppgift för universitets- och högskolevärlden att bygga upp en sådan. För den händelse så inte skulle bli fallet, är det särskilt angeläget att den forskning, som kommer att bedrivas med stöd av forskningsmedel från BRÅ, sker inom ramen för ett väl genomarbetat forskningsprogram. Utan ett sådant program finns det stor risk att den långsiktiga vetenskapliga kunskapsuppbyggnaden får stå tillbaka för mindre, kortsiktiga forskningsprojekt, vars inriktning enbart blir beroende på den enskilde forskarens intresseinriktning.

Fördelning av medel för forskning om ekonomisk brottslighet bör således göras planmässigt inom ramen för ett forskningsprogram.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om konsekvensanalys av ekonomi- och resursbehovet för BRÅ:s nya organisation,

  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om BRÅ:s nya organisation,

  3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om forskning och ekonomisk brottslighet.

Stockholm den 3 oktober 1997

Ingbritt Irhammar (c)

Christel Anderberg (m)

Kia Andreasson (mp)

Rolf Åbjörnsson (kd)

Siw Persson (fp)