Motion till riksdagen
1997/98:Ju803
av Lennart Fridén (m)

Klotter och skadegörelse


Ett av de största miljöproblemen i tätortsområden idag är den skadegörelse och förfulning som skapas av ett fåtal i regel unga människor och som med ett förfinat ord kallas graffiti. Genom det klotter och den skadegörelse som det rör sig om förstörs värden i vårt land varje år för 100-tals miljoner kronor. Vad värre är innebär det dessutom ofta att irreparabla skador uppstår på kulturminnesmärken och andra ”skyddade” byggnader och anläggningar. Att denna verksamhet kan fortgå i den omfattning den gör är både etiskt, estetiskt och ekonomiskt förödande. Dessutom visar det sig, när man väl några gånger lyckas få fatt på den skyldige, att klottrandet har varit inkörsporten till annan brottslig verksamhet. Som vid all annan olaglig aktivitet är det av största vikt att den skyldige kan avslöjas snabbt och inte ges tillfälle att ”njuta” av effekterna av sina tilltag – eller att kunna briljera med dem inför sin omgivning.

Förutom det rent polisiära ingripandet när skadan väl är skedd så finns det några områden där förbättringar kan ske för att förebygga klotter. I första hand vilar det på föräldrarna att fostra sina barn och ha sådan uppsikt över dem att man kan ingripa. Även skolan har ett ansvar när det gäller att förebygga klotter. Det måste kraftfullt meddelas de svenska skolorna att dessa frågor ständigt måste finnas med i undervisningen.

Försäljare av t.ex. färgsprayburkar måste se till att dessa hålls bakom bemannad disk eller under bättre uppsikt. Nästan samtliga färgburkar som används i klottersammanhang är stulna. Mindre klotter skulle vara positivt för vår miljö.

Ett annat område som det faller på statsmakterna att åtgärda är de lagbestämmelser som reglerar kroppsvisitation. Man har vid begränsningen av polisens rätt att företa kroppsvisitering anfört integritetsskäl. Det är inte ett hållbart skäl. ”Integriteten” för en på goda skäl misstänkt lagbrytare får inte gå före miljöns integritet och alla andras rätt att få vistas i en oförstörd miljö.

1998 är Stockholm Europas kulturhuvudstad. Bland det allra finaste Stockholm – och Sverige – har att visa upp är Gamla stan i Stockholm. Denna arkitektoniska och historiska pärla tycks idag mest utgöra ett enda stort klotterplank. Det har med rätta klagats över en del av skyltfloran längs Gamla stans gator och gränder, men detta är ett ringa problem jämfört med klotterförödelsen. Kan man inte ingripa mot det ena ter det sig förståeligt att andra ej heller upptäcker de kulturella och estetiska värden som finns i grunden på detta område. Ett samlat åtgärdsprogram inför nästa år, med möjlighet att sedan följa upp och motverka ett fortsatt förfall skulle vara den bästa satsningen som kan göras för kulturhuvudstaden.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av lagöversyn rörande kroppsvisitering,

  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skolans ansvar vad gäller att förhindra klotter.

Stockholm den 30 september 1997

Lennart Fridén (m)