Motion till riksdagen
1997/98:Ju725
av Hans Karlsson m.fl. (s)

Kvinnofrid


Många företeelser i samhället tyder på att respekten för liv, hälsa och enskilda individers integritet har luckrats upp. Detta är särskilt märkbart när det gäller kvinnors utsatthet. Överfall, grovt våld och sexuella övergrepp är vanligen förekommande. Detta även om man enbart förlitar sig till officiell statistik och annan offentlig redovisning. Erfarenhetsvis vet vi att mörkertalen är mycket stora. Därför finns det all anledning att befara att våldsbrotten och övergreppen mot kvinnor är mångdubbelt större.

Orsaken till den utveckling vi nu ser är inte analyserad och fastlagd. Men i grunden handlar det ändå om en människosyn som uppenbarligen har etablerats och tillåtits att breda ut sig. Respekten för varandra tunnas ut. Människors integritet tillåts kränkas. Förekomsten av trakasserier och vardagsövergrepp väcker inte tillräckligt avståndstagande. Det är inte tillåtet att begå övergrepp. Men det fördöms inte heller tillräckligt.

Under senare tid har man kunnat notera ett antal grova sexuella övergrepp på kvinnor. I flera fall handlar det om unga kvinnor. Gruppvåldtäkter har förklarats av onykterhet och utmanande klädsel. Rättsväsendet har uppträtt taffligt. Enskilda människors framtid har slagits i spillror utan att samhället med kraft fördömt och tagit avstånd från överggreppen.

Orsakerna till den utveckling vi ser är säkert komplicerad och sammansatt: rättsväsendets förhållningssätt, skolans otydlighet, vuxnas brist på engage­mang, uppluckringen av respekten för människors okränkbarhet.

Enligt uppgift saluförs videokassetter med gruppvåldtäkter. Ett tecken på att moraliska och etiska spärrar saknas och respekten för enskilda individer gått förlorad. Naturligtvis borde det vara förbjudet att sälja detta, men egentligen skulle ett sådant förbud inte behövas. Det borde inte finnas några kunder och inte heller någon som saluför den avskyvärda smörja.

Vi tycker att det vi nu ser och upplever måste attackeras på flera fronter. Lagstiftningen behöver skärpas. Men det behövs också ett offentligt samtal som påverkar attityder och förhållingssätt.

Kvinnovåldskommissionen föreslog en skärpt lagstiftning som tar sikte på att en man kan dömas för brott mot kvinnofrid om han ”mot en närstående eller tidigare närstående kvinna använder våld eller hot om våld eller utsätter henne för annan fysisk eller psykisk påverkan, ägnad att varaktigt kränka hennes integritet eller skada hennes självkänsla”.

Remissinstanserna var delade i synen på förslaget. De juridiska instanserna vill inte ha någon lag om kvinnofrid medan kvinnojourer, landsting och en del kommuner vill ha en ny lag. En sådan lag täcker in en del av de situationer där kvinnor blir utsatta för övergrepp. Men den är inte heltäckande.

Men jag tror ändå att en sådan lag fyller flera viktiga syften. Dels skärper den rättsväsendets förhållningssätt till våld och övergrepp på kvinnor. Dels stärker den de kvinnor som blivit utsatta för övergrepp. Syndromet att själv ta på sig ansvaret för de övergrepp man blir utsatt för, torde bli mindre vanligen förekommande med en ny lag.

En ny lag om kvinnofrid skulle också leda till att kvinnors utsatta situation uppmärksammas. De offentliga samtalet skulle ta fart. Människors förhåll­nings­sätt påverkas och människovärdet stärkas.

Men därutöver behöver skolans roll uppmärksammas. Det bör förtydligas i timplanen att en diskussion skall initieras i skolan i syfte att öka kunskapen om kvinnor och män, jämställdhet och respekten för varandra, och livets okränkbarhet.

Tv och videovåld bör censureras. Det ska vara straffbart att saluföra, hyra ut eller visa filmer där människor kränks, våldet förhärligas och avvikande beteende legitimeras.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av lag om kvinnofrid,

  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förbud att visa, sälja och hyra ut våldsförhärligande filmer,1

  3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skolans roll för ökad upplysning och attitydpåverkan,2

  4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ny forskning.

Stockholm den 2 oktober 1997

Hans Karlsson (s)

Inger Lundberg (s)

Håkan Strömberg (s)

Maud Björnemalm (s)

Nils-Göran Holmqvist (s)

1 Yrkande 2 hänvisat till KU.

Gotab, Stockholm 2002

2 Yrkande 3 hänvisat till UbU.