Reklamskyltar och varor utställda utanför butikerna blir allt vanligare i våra tätorter.
Detta inslag i gatumiljön kan vara positivt men kan också upplevas som besvärande av gående. En särskilt utsatt grupp är synskadade, som lätt kan tappa orienteringen p.g.a. olämpligt placerade föremål på ytor som är avsedda för gående.
Normalt behövs ett tillstånd för att ställa ut varor och reklamskyltar utanför butiker. Många kommuner är mycket restriktiva när det gäller dessa tillstånd och andra ställer krav på hur och var reklamskyltar får ställas upp. Många butiksägare efterlever dessa bestämmelser men andra gör det inte, de sistnämnda saknar oftast dessutom tillstånd att överhuvudtaget ställa ut något.
Att bestämmelserna inte följs beror i huvudsak på att inget händer om ordningslag och föreskrifter inte följs.
Det är polisen som ska beslagta de skyltar och varor som är olagligt placerade på gångbanor och eventuellt bötfälla företaget. Polisen upplever dock dessa brott som ringa och vidtager sällan några åtgärder.
En jämförbar förseelse är felparkerade bilar, där åtgärder ofta vidtages. Detta beror sannolikt på att kommunerna har möjlighet att vidtaga åtgärder genom sina parkeringsvakter.
För en liknande hantering av brott mot ordningslagen och de lokala ordningsföreskrifter som berör hinder på gångbanor, behöver förändringar göras i ordningslagen, som möjliggör för kommunerna att själva vidtaga åtgärder.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om framkomligheten för synskadade.
Hans Karlsson (s) |