Mot bakgrund av en ökande internationell lastbilstrafik samt införande av fritt cabotage i Sverige 1998 är bevarandet av konkurrensneutralitet mellan åkeriföretag i Sverige och övriga företag i Europa av största vikt. Detta gäller även frågan om påföljd vid eventuella brott mot trafiklagstiftningen. I de fall svensk polis konstaterar överträdelse begången av utländsk förare utfärdas ett bötes- eller betalningsföreläggande. Enligt uppgift av kronofogdemyndigheten saknas emellertid möjligheten att driva in det ålagda beloppet om föraren, efter att ha återvänt till sitt hemland, väljer att inte betala. Bland annat saknas indrivningsavtal med övriga europeiska länder vad gäller böter och överviktsavgifter.
Enligt uppgift så har polisen i ett antal EU-länder möjlighet att hålla kvar fordonet på plats tills betalning skett och eventuella brister åtgärdats. Enligt den svenska lagstiftningen så finns denna möjlighet rent teoretiskt. Det innebär att åklagare beslutar att fordonet tas i förvar vilket resulterar i en omfattande process vilket gör att denna möjlighet sällan användes. Att polisen ges möjlighet att besluta att fordonet förverkas till dess att böter eller överviktsavgifter är betalda är av stor vikt för upprätthållande av respekten för svensk lagstiftning även hos utländska förare samt för att uppnå en likvärdig behandling av svenska och utländska förare och åkeriägare.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om indrivning av böter och avgifter från utländska fordonsförare och åkerier.
Hans Hoff (s) |
Claes-Göran Brandin (s) |