Motion till riksdagen
1997/98:Ju6
av Gudrun Schyman m.fl. (v)

med anledning av prop. 1997/98:31 Immunitet och privilegier för Europol


Regeringen föreslår i propositionen att riksdagen skall godkänna protokollet om privilegier och immunitet för Europol och anta förslaget till lag om ändring i lagen om immunitet och privilegier i vissa fall.

Den föreslagna immuniteten för medlemmar i Europols organ och Europols personal gäller mot varje slag av rättsligt förfarande när det gäller i tjänsten gjorda, skriftliga eller muntliga uttalanden och utförda handlingar. Undantag från immuniteten gäller tredje mans krav på skadestånd till följd av en trafikolycka. Europols direktör är skyldig att upphäva immuniteten då den skulle hindra att rättvisa skipas och då den kan upphävas utan att detta skadar Europols intressen.

1 Amsterdamfördraget

I Amsterdamfördraget har artikel K2. 2 a följande lydelse: Rådet skall främja samarbete genom Europol och skall särskilt, inom fem år från dagen för Amsterdamfördragets ikraftträdande göra det möjligt för Europol att underlätta och stödja förberedelse av samt att främja samordning och utförande av särskilda utredningsinsatser från behöriga myndigheters sida, inklusive operativa insatser av gemensamma grupper som omfattar företrädare för Europol i en stödjande funktion.

2 Vänsterpartiets inställning

Regeringen säger i propositionen att det kan diskuteras om den föreslagna immuniteten i alla delar är ändamålsenlig men att den frågan får tas upp i särskild ordning inom EU. Vänsterpartiet anser att det strider mot rättssamhällets grunder att tillåta poliser delta i operativt arbete på svenskt territorium under full rättslig immunitet beträffande alla handlingar utförda i tjänsten. Det skulle ju betyda att varje gång svensk polis anser att gällande lagstiftning försvårar ett effektivt polisarbete finns möjligheten att tillkalla understödjande enheter från Europol som kan verka här under full rättslig immunitet beträffande eventuella brottsliga handlingar. Riksdagen bör avslå propositionen. Om riksdagen inte avslår propositionen bör den godkänna propositionen med det förbehållet att godkännandet gäller till den dag Amsterdamfördraget träder i kraft.

3 Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen avslår propositionen,

  2. att riksdagen – vid avslag på yrkande 1 – godkänner protokollet med begränsning i tiden att gälla till den dag Amsterdamfördraget träder i kraft.

Stockholm den 22 oktober 1997

Gudrun Schyman (v)

Hans Andersson (v)

Ingrid Burman (v)

Lars Bäckström (v)

Owe Hellberg (v)

Tanja Linderborg (v)

Eva Zetterberg (v)

Alice Åström (v)