Nämndemännen har en central och viktig roll i svenskt rättsväsende. För att nämndemännen skall kunna fullgöra sitt uppdrag på ett så bra sätt som möjligt krävs att de ges en god utbildning. Det ligger i statens intresse att nytillträdda nämndemän får en god grundutbildning så att de direkt kan verka vid en rättegång. Att fortlöpande ge information och kunskap i ämnen och företeelser som kan underlätta för nämndemännen att fullfölja sina uppdrag är också av stor vikt.
I dag ligger utbildnings-/informationsverksamheten för nämndemännen i första hand på nämndemannaföreningarna som erhåller stödmaterial från Nämndemännens Riksförbund (NRF). Beroende på domstolens chef får nämndemännen information, allt ifrån mycket bra sådan till ingen alls. Kommunerna ställer i vissa fall upp mycket bra med pengar för utbildningsverksamheten, medan flertalet inte alls tar något ansvar. Kommunförbundet har avslagit NRF:s begäran om att gå ut med generella rekommendationer till kommunerna om nyvalsutbildning för nämndemän på samma villkor som för förtroendevalda till kommunerna. Skillnaderna i utbildningsnivå för nämndemännen runt om i landet kan således variera starkt. Kommunförbundets ställningstagande får anses naturligt mot bakgrund av att domstolsväsendet är en statlig angelägenhet.
Nämndemännen rekryteras från vitt skilda håll. På detta sätt för nämndemännen in kunskap och erfarenhet från samhället till domstolarna. Sammansättningen av gruppen nämndemän bör spegla samhället i stort så att olika grupper i samhället blir företrädda i domstolen. Kunskapsnivån hos den nytillträdde nämndemannen om domstolarnas arbete har sannolikt vissa brister i initialskedet. En generell grundutbildning, lika för alla, skulle ge den nytillträdde grundkunskaper som skulle kunna bidra till att öka rättssäkerheten.
En god grundutbildning skulle kunna vara ett bra rekryteringsinstrument och även underlätta arbetet för personalen vid domstolarna. Nyvalsutbildningen skulle kunna behandla sådant som nämndemännens roll och ansvar, domstolsväsendets uppgift och organisation, processen i domstolen, domstolens aktörer, rättstermer, strafformer och påföljder m.m.
Domstolarna bör även få i uppdrag att regelbundet fortbilda/informera nämndemännen för att stärka deras roll och ge dem nödvändiga kunskaper om utvecklingen inom rättsväsendet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nyvalsutbildning och fortbildning för nämndemän.
Ulla Löfgren (m) |
Lars Björkman (m) |