Motion till riksdagen
1997/98:Ju4
av Alice Åström m.fl. (v)

med anledning av prop. 1996/97:175 Ändringar i polislagen m.m.


1 Vänsterpartiets ställningstagande

Vänsterpartiet tillstyrker i stort de föreslagna ändringarna i polislagen som regeringen föreslår. Vi avslår emellertid propositionen i den del som avser polisens rätt att med stöd av olika bestämmelser i polislagen ta i förvar omhändertagna personer. Vårt avslag grundar sig på att rättsläget är oklart och att en sådan bestämmelse kan strida mot Europakonventionens artikel 5:1. I propositionen redovisas också brister i polisens förvarstagande. Vi anser att regeringen före en lagändring skall rätta till dessa brister.

2 Propositionens huvudsakliga innehåll

Vänsterpartiet anser att många av de förslag som finns i regeringens proposition är en anpassning till redan rådande förhållanden. Nu regleras polisens avspärrningsmöjligheter. De får rätt att avlägsna deltagare vid större evenemang. De får rätt att anvisa vissa vägar som en folksamling skall följa. Polisen får också samma möjligheter som Tullen har att, under vissa förutsättningar, ta del av transportföretagens passagerarlistor. Därtill skall polisen få ta i förvar den som omhändertagits med stöd av bestämmelserna i polislagen och andra författningar.

2.1. Förvarstagandet

Regeringen föreslår att dels den som omhändertagits med stöd av 11 §, interimistiskt omhändertagande, dels den som omhändertagits enligt 13 § polislagen som reglerar tillfälligt omhändertagande skall få tas i förvar.

Interimistiskt beslut grundas på olika författningar som utlänningslagarna, lag om vård av missbrukare, lagen om psykisk tvångsvård m.fl. Tillfälligt omhändertagande har mer att göra med ett pågående polisiärt arbete och att det föreligger någon sorts fara i sammanhanget.

Ett förvarstagande betyder oftast att den omhändertagne placeras i arrest. När det gäller interimistiska beslut kan detta vara helt olämpligt och gravt integritetskränkande. I nio fall av tio är det vård som den omhändertagne behöver och inte inlåsning. Vänsterpartiet avslår regeringens proposition i denna del.

När det gäller tillfälligt omhändertagande enligt 13 § polislagen är rättsläget oklart och Lagrådet avråder regeringen från att införa be­stämmelsen då man har den uppfattningen att detta strider mot Europa­konventionens artikel 5:1. Lagrådet tillägger dock att eftersom rättsläget är oklart så kan regeringen få fria händer att införa lagen.

I det läge som nu uppstått avslår Vänsterpartiet regeringens förslag om att enligt 13 § polislagen ta i förvar personer som är tillfälligt omhändertagna. Vi anser att det är för stora brister i beslutsunderlaget för att vi skall kunna göra ett adekvat bedömning i en fråga som är av stor betydelse för rätts­säkerheten och den personliga integriteten.

I propositionen redovisar regeringen grava brister när det gäller polisens omhändertagande. Cirka 6 000 personer omhändertas varje år enligt 13 § polislagen. De flesta polisstationer saknar lämpliga lokaler att placera dem i. Exempelvis är det ofta olämpligt att placera flera i samma cell. Ser man till arbetarskyddet borde det finnas två poliser för att omhänderta en person. Om nu regeringen tänker införa bestämmelser som kan öka omhändertagandet så borde man först se till att bristerna som nu finns åtgärdas innan lagen ändras.

3 Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen avslår regeringens förslag till ändringar i 11 och
    13 §§ polislagen, enligt vad som i motionen anförts om det osäkra rättsläget,

  2. att riksdagen hos regeringen begär förslag till åtgärder mot brister i polisens möjligheter att ta personer i förvar.

Stockholm den 28 september 1997

Alice Åström (v)

Charlotta L Bjälkebring (v)

Britt-Marie Danestig (v)

Marie Engström (v)

Ulla Hoffmann (v)

Tanja Linderborg (v)

Stig Sandström (v)

Per Sundgren (v)

Gotab, Stockholm 2002