Rättsstatens viktigaste uppgift är att upprätthålla en god rättsordning och att skydda medborgarna mot våld, intrång och andra övergrepp från såväl enskilda som det allmänna. För Moderata samlingspartiet är det en självklarhet att polisen och övriga rättsväsendet även i ekonomiska kristider måste tilldelas tillräckliga resurser så att medborgarnas krav på rättstrygghet och rättssäkerhet kan garanteras. Människor måste känna trygghet i sina hem och på gator och torg.
Utgångspunkten för polisen skall vara att förebygga och beivra all brottslighet. För detta krävs ett stärkt polisväsende med en utbyggd närpolisverksamhet, väl anpassad efter de lokala behov som kan finnas, samt en väl fungerande utryckningsverksamhet. Närpolisen skall fungera som brottsförebyggare och brottsbekämpare.
I partimotionen (1997/98:Ju904) utvecklar vi vår politik för att återskapa lag och ordning.
Inom polisen i Gävleborgs län arbetar man återigen med en organisationsutredning. Det var bara ett år sedan den förra omorganisationen trädde i kraft. Då minskades personalstyrkan bl.a. genom tidigareläggning av pensioneringar samt uppsägning av viss administrativ personal. Genom uppsägningen av dessa belastades den kvarvarande personalen med fler arbetsuppgifter som de nu har svårt att hinna med. Nu föreslår regeringen ett ytterligare besparingskrav på 5 miljoner kronor. Detta motsvarar cirka 20 civilanställda. Vi motsätter oss denna besparing. Länet måste dessutom få ytterligare polistjänster.
För att vända utvecklingen i riktning mot att fler brott klaras upp är det vår inställning att de organisatoriska omställningsproblem, som finns inom polis- och åklagarväsendet, skyndsamt avhjälps genom resursförstärkning och metodutveckling. Moderata samlingspartiet föreslår i sitt budgetalternativ 1,8 miljarder kronor högre ekonomisk ram till rättsväsendet än regeringen för de kommande tre åren.
Gävleborgs län är ett stort län med koncentrerad bebyggelse vid kusten och gles skogsbygd i inlandet. Efter omorganisationen inom Gävleborgspolisen har det bildats fyra polisområden med en gemensam kommunikationscentral som är placerad i den södra delen av länet. Kommunikationerna från denna central i Gävle sker i bl.a. med mobiltelefon. I vissa delar av länet, särskilt i det nordvästra hörnet, har det visat sig att det är svårigheter att hålla telefonkontakt. Att inte kunna nå kommunikationscentralen kan innebära att en ensam polis som behöver hjälp kan bli utan sådan med de följder detta kan innebära.
Vi anser att Telia skyndsamt bör få i uppdrag att bygga ut mobilnätet i Gävleborg så att polis och andra yrkesgrupper får en mobil heltäckning av Gävleborgs län.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ökade resurser till polisväsendet i Gävleborgs län,
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbyggnad av mobilnätet i Gävleborgs län.1
Patrik Norinder (m) |
Rolf Dahlberg (m) |
1 Yrkande 2 hänvisat till TU.