Under en följd av år har frågan om polisens oväld, när man utreder sina egna brott, ifrågasatts. Ett antal fall har uppmärksammats i massmedia och lett till många frågeställningar hos allmänheten. Antydningar om att man skyddar varandra inom polisen har inte sällan framskymtat i den allmänna debatten.
Det finns exempel på fall där anhöriga till brottsoffer och massmedia satt sådant tryck på polis och åklagare att man tvingats ta upp nedlagda mål på nytt. Utredningar som då inneburit att nya klarlägganden kommit fram. Ett sådant exempel är det så kallade Osmo Vallo-fallet i Karlstad. Nya undersökningar har visat att polisen där har tagit till mer våld än vad som kan anses varit nödvändigt. Huruvida polisens våld också var dödsorsak har dock inte kunnat fastställas.
Nu är ett eller flera exempel på ifrågasättande inte detsamma som att det förekommer oegentligheter. Det ur samhällets och allmänhetens perspektiv viktigaste är att polisens arbete inte ska behöva ifrågasättas. Det handlar om tilltron till polisen och om tilltron till rättsstaten.
Därför bör någon annan instans än polisen själv utreda de brott som poliser misstänks för. Detta oavsett om det handlar om våld och övergrepp i samband med gripanden av misstänkta brottslingar och våldsverkare eller om det är brottsmisstanke av annat slag. Det kan handla om ekonomiska brott, trafikbrott etc.
Huruvida det krävs en ny myndighet eller om brottsutredningen kan utföras av någon befintlig myndighet bör bli föremål för utredning. Det viktiga är att utredningsresurser tillskapas fristående från polisen med uppdrag att genomföra utredningar i de fall det föreligger misstanke om brott mot poliser.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utredningen av brott begångna av poliser i tjänsten.
Hans Karlsson (s) |
|
Maud Björnemalm (s) |
Nils-Göran Holmqvist (s) |
Inger Lundberg (s) |
Håkan Strömberg (s) |