Miljöpartiet de gröna har vid flera tillfällen uttalat kritik mot att ”evig” sekretess råder för uppgifter i polisregister. Vi menar att det hos Säkerhetspolisen finns handlingar som innehåller uppgifter som är av stor betydelse för vår historia och att det är viktigt att dessa uppgifter inte undanhålls från allmänhetens insyn mer än som är nödvändigt. Reglerna om den absoluta sekretessen bör därför ändras.
Vi anser även att regeringens hemliga föreskrifter beträffande Säporegistret skall upphöra. Det är högst betänkligt från demokratisk synvinkel att regeringen kan meddela hemliga föreskrifter om registrering av tillåtna politiska organisationer.
Enligt 7 kap. 17 § sekretesslagen gäller sekretess för uppgifter om enskilds personliga förhållanden i verksamhet som avser förande av eller uttag ur register som förs enligt polisregisterlagen. Sekretessen är absolut och gäller således oberoende av om ett utlämnande skulle eller inte skulle kunna medföra skada eller annan olägenhet. Någon tidsbegränsning av sekretessen finns inte. Inte heller gäller de sekretessbrytande reglerna i 14 kap. sekretesslagen. Om utlämnande gäller i stället vad som föreskrivits i polisregisterlagen och de förordningar som meddelats med stöd av denna, dvs. polisregisterkungörelsen och personalkontrollkungörelsen.
Miljöpartiet anser att det är av stor betydelse för tilltron till vår offentlighetslagstiftning att den sekretess som omgärdar Säkerhetspolisens register inskränks, speciellt då vad gäller tiden för sekretessen. Vi föreslår därför att den absoluta sekretessen i 7 kap. 17 § upphävs och att de sekretessbrytande reglerna i 14 kap. sekretesslagen blir tillämpliga på uppgifter som ingår i polisregister. Inte ens Säkerhetspolisen kan förklara varför offentlighetsprincipen inte skall gälla ens om det står klart att ett utlämnande av en uppgift inte skulle föranleda skada eller men för enskild eller någon honom/henne närstående.
Skaderisken för sekretessbelagda handlingar minskar i regel med tiden, och uppgiftens ålder måste därför beaktas vid riskbedömningen. Efter en längre tids förlopp har skaderisken i många fall helt försvunnit. Vi föreslår därför i första hand beträffande de uppgifter som i dag omfattas av absolut sekretess att sekretessen tidsbegränsas till tjugofem år. Om riksdagen inte godkänner denna tidsbegränsningsperiod föreslår vi i stället att sekretessen tidsbegränsas till femtio år.
Regeringen har meddelat särskilda föreskrifter beträffande SÄPO-registret. Det finns dels öppna föreskrifter, som meddelades år 1972, dels hemliga föreskrifter från år 1981. I den senare kategorin ges mer preciserade anvisningar för i vilka fall Säkerhetspolisen får registrera medlemmar och sympatisörer tillhörande organisationer som avses i de öppna föreskrifterna. Miljöpartiet anser att regeringens hemliga föreskrifter, som enligt vår mening tangerar förbudet mot åsiktsregistrering, bör upphöra. Mycket talar för att de hemliga föreskrifterna medför en mera extensiv registrering än som är påkallad av omständigheterna.
Enligt vår mening måste det ifrågasättas från demokratisk synvinkel att regeringen genom hemliga föreskrifter ålägger säkerhetstjänsten att ägna särskild uppmärksamhet åt vissa organisationer som bedriver en i och för sig tillåten politisk verksamhet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den absoluta sekretessen i 7 kap. 17 § upphävs och att de sekretessbrytande reglerna i 14 kap. sekretesslagen blir tillämpliga på uppgifter som ingår i SÄPO-registret,
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts beträffande de uppgifter som i dag omfattas av absolut sekretess att sekretessen tidsbegränsas till tjugofem år,
att riksdagen, om yrkande 2 inte bifalls, som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att sekretessen tidsbegränsas till femtio år,
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringens hemliga föreskrifter beträffande SÄPO-registret bör upphöra.
Peter Eriksson (mp) |
|
Yvonne Ruwaida (mp) |
Kia Andreasson (mp) |