Enligt gällande lagstiftning krävs med några få undantag alltid tillstånd för brukaren att få sätta upp en övervakningskamera som kan riktas mot platser dit allmänheten har tillträde. I propositionen föreslås det att tillståndskravet skall tas bort för vissa grupper av användare. Bland dessa finns banklokaler, postkontor och butiker. Polismyndigheten skall också i vissa fall undantas från detta.
Miljöpartiet de gröna anser i likhet med vissa remissinstanser att regeringens förslag kan utgöra ett hot mot den personliga integriteten. Varken utredningen eller regeringen har redovisat tillräckliga argument för en så kraftig utvidgning av kameraövervakningen och så svag kontroll av den som föreslås. Någon analys av vilka effekter, som kan förväntas av de utökade möjligheterna till övervakningen har inte presenterats. För att överhuvudtaget kunna ta ställning till förslaget krävs en analys av om de förväntade effekterna står i rimlig proportion till bl.a. kostnaderna för övervakningen i ekonomiska termer.
Som framhålls i utredningens betänkande så är frågan om kameraövervakning har haft en positiv effekt när det gäller att få ned brottsligheten mycket svår att besvara. Företrädare, t.ex. Crime Prevenetion Unit vid Home Office i England, uppger visserligen att sådan övervakning kan ha en positiv effekt om den används tillsammans med andra brottsförebyggande åtgärder. Samtidigt framhålls dock att kameraövervakning inte är den mirakelkur mot brottslighet den ofta framställs som. Miljöpartiet delar denna uppfattning. Trots detta godtar vi regeringens proposition. Vi avstyrker dock regeringens förslag att butikslokaler skall undantas från kravet på tillstånd.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen avslår regeringens förslag att butikslokaler skall undantas från kravet på tillstånd.
Kia Andreasson (mp) |