Beståndet av gråsäl i Östersjön och Bottniska viken har stadigt ökat sedan mitten av 1980-talet. Alltmer oskygga förekommer de numera allmänt vid kusten där man tidigare inte kunde få syn på en gråsäl. De förekommer också i älvmynningar och långt in i havsvikar.
Vid den inventering av gråsäl som gjordes år 1995 räknades cirka 5 300 djur. Det verkliga antalet är större och torde i dag uppgå till cirka 7 500 djur. Den största ökningen av populationen har skett i Bottniska viken.
Den stora och växande stammen av gråsäl har medfört alltmer omfattande skador på fiskarnas redskap. Många har tvingats sluta med sitt fiske, andra har blivit tvungna att flytta.
Viltskadeersättningar har frusits till 1993 års nivå, trots att alla är överens om att gråsälen ökar i antal och att sälskadorna ökat. Kraftfulla åtgärder måste sättas in snarast, om det kustnära fisket på denna sträcka skall kunna överleva.
Vårt förslag är att jakt på gråsäl snarast införs. Nivån på avskjutningen kan sättas så att en fortsatt livskraftig sälstam garanteras.
Som jägare anser vi det både orimligt och ologiskt med ett fortsatt förbud att jaga gråsäl medan björnjakt är tillåten. Detta trots att gråsälstammen är ungefär tio gånger större än den svenska björnstammen och trots att de skador sälarna förorsakar är mångfallt större. Att tillåta säljakt skulle också med säkerhet medföra att sälarna återtog sitt naturliga, skygga beteende och drog sig längre ut från våra kuster.
En sak är säker: om ingenting görs kommer det kustnära fisket i Bottniska viken att slås ut.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att snarast införa jakt på gråsäl i Bottniska viken (från Upplandskusten och norrut).
Stockholm den 2 oktober 1997
Axel Andersson (s) Karl Hagström (s)