Vid EU-inträdet i januari 1995 ändrades förutsättningarna och regelverken på en rad områden. Beträffande jaktreglerna togs den allmänna jakten på korp bort, och därmed får jakt på denna fågel ske endast som licensjakt eller som skyddsjakt.
Sophanteringen under 1970- och 80-talen gav den då relativt lilla populationen av korp "luft under vingarna" och vi fick över hela landet en ökning av stammen. Från att ha varit en ganska sällan sedd fågel, kunde man redan i mitten av 1970-talet ofta skåda de jagande korpparen.
Den rådande situationen med mycket god tillgång på korp har medfört att skadeverkningar på tamboskap rapporteras allt oftare. Främst är det frigående boskap, får och nötkreatur, som i lamnings- och kalvningstider drabbas av korpangrepp. Angreppen från korpens sida inleds just när moderdjuret fött fram sin avkomma, och det försvarslösa lilla djuret får som regel sina ögon uthackade. Oavsett om moderdjuret tillfälligt kan jaga bort korparna eller inte, så är effekten av anfallet att lammet, kalven, blind går en kvalfull död till mötes. En lantbrukare i västra Götaland berättar att tre kalvar inom några dagar anfölls och dödades av korpar.
Korpen är ett nyttodjur och tillhör vår fauna och skall därför enligt vår mening fredas i sådan omfattning att den ej riskerar att utrotas. Dock bör enligt vår mening den alltför stora stammen kunna reduceras och framtida skadeverkningar på tamboskap därmed kraftigt minimeras.
Då korpen är ett mycket vaksamt djur och en skicklig flygare har den goda möjligheter att identifiera och undvika eventuella jägare. Tack vare dessa egenskaper kommer korpen med största sannolikhet aldrig att bli utrotningshotad genom ett införande av allmän jakttid.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att allmän jakttid på korp återinförs.
Stockholm den 25 september 1997
Lars Björkman (m) Ola Karlsson (m)