Buller är det miljöproblem som på det mest direkta sättet berör flest människor. I Sverige är ca 2 milj invånare utsatta för en utomhusbullernivå överstigande 55 dB (A) mätt som s k ekvivalentnivå.
Den borgerliga regeringen tog viktiga initiativ och lät genomföra den utredning, Handlingsplan mot buller, SOU 1993:65, som efter remissarbete lades till grund för en proposition med samma namn, 1993/94:215. Riksdagen fattade beslut i frågan den 4 juni 1994. Nu gäller det att på olika sätt förverkliga handlingsplanen.
Åtgärder mot buller är ofta billiga förutsatt att man sätter in åtgärderna i tid. Reparation av dålig bullermiljö i efterhand kan däremot ofta vara dyrt; ibland kanske 100 gånger dyrare än om åtgärderna vidtagits från början. Se bl a utredningen s 83. Därför krävs en mycket långsiktig och konsekvent kamp mot buller för att tillvarata varje tillfälle till ekonomiska lösningar. Härav följer också att insatserna mot buller måste drivas med konstant hög prioritet så att bullerfrågan beaktas vid varje förnyelse eller utbyggnad av den byggda miljön med dess infrastruktur, arbetsplatser, etc, liksom vid bevakningen av emissionsgränser för olika typer av maskiner och fordon.
I många fall är åtgärder mot buller samhällsekonomiskt lönsamma även i befintlig miljö i den bemärkelsen att kostnaden för bulleråtgärderna väsentligt understiger människors betalningsvilja för att få en god tyst miljö. Detta har redovisats i utredningen SOU 1993:65 Handlingsplan mot buller. I alla sådana fall finns all anledning att genomföra åtgärder i hög takt.
Genom den av riksdagen lagda handlingsplanen mot buller har arbetet för att minska buller intensifierats. Vägverket har ökat sina insatser då det gäller förbättringar för de mest bullerutsatta sträckorna utmed det statliga vägnätet. Insatserna består framförallt i att man anlägger bullervallar och bygger bullerskärmar och kompletterar tidigare bullerskydd. Det satsas också på fönsterbyten för att förbättra isoleringen mot trafikbullret.
Inom EU pågår ett viktigt arbete kring samhällsbullerfrågorna. För ca ett år sedan publicerades ett Green Paper, "Future Noise Policy", av European Commission vilket hittills resulterat bl a i en rad seminarier. Något slutdoku- ment som följd av arbetet föreligger ännu inte. Arbetet kan emellertid resultera i att EU:s insatser mot buller intensifieras. Därför måste detta arbete följas och stödjas intensivt från svensk sida eftersom europeisk samverkan är absolut nödvändig i flera bullerfrågor. Bulleremissionen från vägfordon i normal trafik förorsakad av däck/vägbanebuller och bulleremissionen från godståg är två angelägna exempel härpå.
Ljudklassning av bostäder
En svensk standard för ljudklassning av bostäder har också utarbetats och fastställts. Den är ett instrument som möjliggör för dem som avser hyra eller köpa en bostad att få erforderlig konsumentupplysning beträffande bostadens ljudkvaliteter. Tyvärr kommer det antagligen att dröja länge innan man kan räkna med att en hög andel av bostadsbeståndet är ljudklassat, eftersom klassningen är frivillig och huvudsakligen antas komma till användning i nyproduktionen. Det är angeläget att intensifiera arbetet med att ljudklassa även bostäder i det befintliga beståndet åtminstone vad avser utomhusbullret.
Kommunernas ökade möjligheter
För att underlätta för kommunerna att vidta åtgärder längs det kommunala vägnätet har regeringen i infrastrukturpropositionen 1996/97:53 anvisat ett belopp om upp till en miljard som bidrag till kommunerna för att under perioden 1998-2002 genomföra miljöförbättringar och vidta åtgärder för att förbättra trafiksäkerheten. Samtidigt förutsätts att dessa medel skall vara ett delbidrag och att kommunerna själva måste stå för minst hälften av kostnaden. (Prop 1996/97:53 s 74.) I samband med en fråga till miljöministern har jag uttalat att en väsentlig del av dessa statliga bidragsmedel verkligen måste gå till bulleråtgärder i svårt bullerutsatta områden.
Insatserna mot buller får emellertid inte stanna vid att man bygger vallar, skärmar etc och byter fönster. Insatsernas effekt både vad gäller sänkt bullernivå och upplevd miljöförbättring för de berörda människorna måste följas upp ordentligt. Denna uppföljning är idag otillräcklig, säkert i många fall närmast obefintlig. Eftersom de totala investeringarna i enskilda fall kan vara höga är erfarenhetsåterföringen i form av kontrollprogram en mycket viktig del av bullerskyddsåtgärderna.
Naturvårdsverket lever ej upp till centralt ansvar
Eftersom bullerarbetet berör så många olika områden och måste bedrivas oerhört långsiktigt är det nödvändigt att ansvaret för att så sker är tydligt både vad avser insatser och uppföljning. Naturvårdsverket gavs av regeringen detta uppdrag bl a därför att det under remissarbetet med utredningen SOU 1993:65 anförde att det borde ha det centrala ansvaret. Likväl har Naturvårdsverket inte drivit bullerfrågorna på ett tillfredsställande sätt. Detta måste rättas till. Att underlåta att göra detta är att helt i onödan riskera att ådraga sig framtida höga kostnader för bullersanering.
Vägtrafikbuller
När det gäller vägtrafikbuller har vi i Sverige sedan flera decennier tillbaka haft som långsiktigt mål att nå en utomhusnivå i bostadsområden lägre än 55 dB räknat som s k A-vägd ekvivalentnivå. Detta är ett mål som man försöker arbeta efter även i många andra länder. Målsättningen har emellertid två allvarliga nackdelar. Den första är att målet är ouppnåeligt för mycket lång tid; åtminstone åtskilliga decennier. Den andra är att en ekvivalentnivå om 55 dB ändock inte utgör någon god miljö.
55 dB kan inte karakteriseras som en god miljö och det innebär att det är långt ifrån tyst. Det blir alltmer ont om områden som är tysta och där människor således kan uppleva tystnad utomhus. En viktig aspekt av det långsiktiga bullerbekämpningsarbetet är därför att slå vakt om kvarvarande tysta områden, icke minst sådana som kan finnas i tätorternas närhet.
Det är som nämnts stor skillnad mellan det hittillsvarande långsiktiga målet 55 dB utomhus (som man dock ofta kan tillämpa i helt nytillkom- mande bebyggelse) och de rådande utomhusbullerförhållandena i en stor del av det befintliga bostadsbeståndet, som det är mycket besvärligt att göra något åt. Steget till den goda miljön är ännu längre. Dessa förhållanden skapar stora svårigheter för berörda myndigheter att driva bullerfrågorna med konsekvens och trovärdighet gentemot de berörda människorna.
Ett bättre mål mot buller
I SOU 1993:65 föreslogs därför som alternativ målsättning att man på ett systematiskt sätt skulle utnyttja den bullerskuggsida som man ofta har i svensk stadsbebyggelse. Som alternativt mål till 55 dB generellt angavs därför att 65 dB kan accepteras utanför en bostads fönster förutsatt att bostaden också har fönster mot en tyst sida med en utomhusnivå under 45 dB. Målet kallas fortsättningsvis 65/45-dB-principen. Det framhölls i utredningen att detta är en för de boende i bostaden bättre miljö än att ha 55 dB utanför alla fönster. Den ger de boende en god ljudmiljö inom räckhåll i den egna bostaden. Det går bra att ha öppet fönster mot den tysta sidan utan att bullret blir särskilt besvärande; det går däremot inte vid ett utomhusbuller om 55 dB. I propositionen 1993/94:215 Handlingsplan mot buller togs principen om den tysta sidan upp och den har tilldragit sig stort intresse både nationellt i Sverige och internationellt.
Till skillnad från ett generellt 55-dB-mål är 65/45 dB ett realiserbart, uppnåeligt och väl så bra mål för bullerutsatta människor. En särskilt intressant tillämpning av 65/45-dB-principen är att den öppnar möjligheten att med rätt utformade nya byggnadskroppar förtäta bebyggelse och därvid ge den befintliga bebyggelsen en tystare och därmed bättre miljö, samtidigt som genom förtätningen trafikalstringen minskas i samhället och underlaget för olika slag av kommunal och annan service förbättras. En del av de bullerskyddszoner som lades ut utmed starkt trafikerade vägar under 60-, 70- och 80-talen skulle kunna bebyggas. I många fall kan även med stor fördel förtätningar göras inom befintliga planområden. Detta innebär samtidigt en intäkt genom att markvärdet ökar kraftigt. Bulleråtgärderna ger vinst.
Kommunernas ekonomi
Som bekant har kommunerna för närvarande mycket ansträngd ekonomi. Det innebär att kommunerna kan ha mycket svårt att ge sitt bidrag till finansieringen av bullerskyddsåtgärder. Det är stor risk att takten i bullersaneringen inte blir så hög.
En intressant tanke är att kommunerna, som ju har planmonopol, på ett systematiskt sätt kunde få utnyttja 65/45-dB-principen. I de fall de är mark- ägare kan de därigenom förbättra sin ekonomi när de samtidigt förbättrar miljön. Deras möjligheter att hälftenfinansiera andra bullerskyddsåtgärder med bidrag från infrastrukturpropositionens miljard ökar då och fler människor kan inom rimlig tid få en bättre bullermiljö.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att öka takten i bullerarbetet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Naturvårdsverket får ett tydligt, klart, långsiktigt uppdrag att driva bullerfrågorna samlat på ett bättre sätt,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att med hög prioritet driva bullerfrågorna internationellt, särskilt inom EU,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tydliggöra 65/45 dB,1
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ökad vikt läggs vid att bevara hittills tysta områden och miljöer,1
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att med olika medel främja att så stor del av det svenska bostadsbeståndet som möjligt blir ljudklassat enligt svensk standard.1
Stockholm den 5 oktober 1997
Erling Bager (fp)
1 Yrkandena 4-6 hänvisade till BoU.