Snöskotertrafiken har utvecklats kraftigt under de drygt 30 åren sedan den i större omfattning introducerades i vårt land. Tekniskt har en stor utveckling skett. Användandet har förändrats och antalet snöskotrar har ökat från cirka 28.500 år 1975 till cirka 147.000 i trafik år 1995. I de nordliga länen är snöskotern ett begrepp, en verklighet som finns i samhället oavsett om man tycker om den eller inte. Skotern har många positiva effekter. Den utgör ett viktigt transportmedel i väglöst land och har av den anledningen stor betydelse för olika näringsverksamheter. För rennäring och turism har den en oerhört stor betydelse. För breda befolkningsgrupper som barnfamiljer, handikappade och äldre ger den på ett helt annat sätt än tidigare möjlighet till fina naturupplevelser genom besök i fjällvärlden, skärgården och andra åtråvärda platser.
Vi motionärer anser dock att man i större utsträckning än i dag bör inleda planering som mynnar ut i ett kommun- och länsövergripande skoterledsnät som täcker hela det område där skotertrafik finns.
När det gäller snöskoterlederna (1996) varierar det kraftigt mellan olika kommuner och län. Det statliga ledsystemet är cirka 200 mil i skyddade områden. Vid sidan av detta finns ett nät av kommunala och lokala leder som uppskattas till cirka 600-800 mil. I dag finns inget sammanhängande led- system i skogslandet, utan dessa dras fram med markägaravtal och är av kommunen godkända. I en del fall sker samarbete mellan flera kommuner.
Riksdagen har också i samband med proposition 1995/96:226 behandlat frågeställningar kring snöskotern, då med speciell inriktning på landets fjällområden. Vi motionärer är också mycket tillfredsställda med att riksdagen inte beslutade att införa ett generellt förbud för snöskotertrafik. Vid behandlingen av ovan nämnda proposition skärptes terrängkörnings- lagen för trafik på snötäckt jord- och skogsbruksmark. Vidare uttalade regeringen sig för en ändring av terrängkungörelsen, med inriktning att trafik med motordrivet fordon är förbjudet på enskild väg (skogsbilväg) utan markägarens tillstånd.
Naturvårdsverket har uttalat sig för att säkrare skoterleder skall garanteras av stat och kommun där huvudmannaskapet skall vara långsiktigt.
Skotertrafiken kommer fortsättningsvis att utvecklas. Ny teknik, ett större säkerhetsmedvetande, miljöhänsyn, en mer långväga trafik som är både lokal och inriktad på turism (safarier) är till gagn för berörda kommuner som ser skotertrafiken som en utvecklingspotential. I kommunerna sker ett omfatt- ande arbete med planering och kartering på detta område. En viktig del i detta arbete sker genom snöskoterorganisationerna som för det mesta arbetar lokalt.
Vad vi saknar är att snöskotertrafiken planeras i ett större perspektiv, över kommun- och länsgränserna. Vi anser att den legitimeras bättre genom att den förs in i de översiktsplaner som finns i kommunerna, samt att en huvud- man för skotertrafiken i ett nationellt skoterledsnät utses. Denna motion förordar ingen förändring av lagstiftningen utan inriktar sig på en frivillig styrning av trafiken. Skogsvårdsstyrelsen, som är representerad i samtliga kommuner, känner markägare och lokalbefolkning. De har kunskap om markförhållandena och skulle därför på ett bra sätt, tillsammans med läns- styrelserna, kunna ha ett länsövergripande ansvar. Samtidigt kan de vara ett stöd till de lokala organisationerna vid finansiering och byggande av snöskoterleder. Ett förstahandsmål bör enligt vår mening vara inrättandet av en "skoterledernas riks-45:a" mellan Orsa-Östersund-Karesuando.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av huvudman för regional och länsövergripande snöskotertrafik.
Stockholm den 6 oktober 1997
Ulf Kero (s) Jörgen Persson (s)