Propositionen redovisar Skogsstyrelsens och Naturvårdsverkets utvärdering av den skogspolitik som varit gällande från 1993 års beslut.
I den nya skogsvårdslagens portalparagraf slogs fast att två likvärdiga mål skall gälla för skogsbruk. Ett produktionsmål och ett miljömål.
Av utvärderingen och propositionen framgår att inget av målen har nåtts. Men man vidhåller att målen bör ligga fast. Denna uppfattning delar vi.
Regeringen föreslår vidare några förändringar i syfte att snabbare nå dessa mål, bl a kraftigare precisering i kraven på skogsföryngring och miljöhänsyn. Men enligt vår mening är de föreslagna förändringarna inte tillräckliga. Skogens stora betydelse för samhällets utveckling talar för att det måste finnas klara grundläggande regler för hur den ska skötas.
I propositionen konstaterar regeringen att den svenska skogen även i fortsättningen kommer att utgöra en viktig del av vår försörjning. Skogsbruk och skogsindustri kommer att bestå som basnäringar.
Med detta konstaterande är det nödvändigt med kraftigare viljeinriktning och klarare regelverk på de bristområden som utvärderingen påtalat.
Mot bakgrund av att Sverige i huvudsak ligger inom det boreala barrskogsområdet bör inriktningen vara ett visst antal barrplantor per hektar. Därutöver bör det finnas en inblandning av lövträd.
Avsnittet "Anläggning av ny skog på skogsmark"
Under avsnittet "Anläggning av ny skog på skogsmark" bör det klart uttalas att "en ståndsortsanpassad trädslagsblandning med huvudinriktning på barrskog skall eftersträvas".
Detta föreslagna tillägg är av stor betydelse för vårt framtida skogsbestånd, eftersom alla stammar räknas då man bedömer om återväxtresultatet tillgodo- ser skogsvårdslagens krav. Detta talar för att ovan nämnda skrivning bör tillföras propositionstexten.
Avsnittet "Röjning och gallring av skog"
Den kraftigt minskade röjningsarealen kommer på sikt att väsentligt påverka tillväxt i skogen. Detta minskar också möjligheterna att nå produktionsmålet. Detsamma gäller den minskade ambitionen på förstagallringarna. Där har såväl tidpunkt för utförande som kvalitet försämrats. Enligt Skogsstyrelsens utvärdering har röjningsarealen minskat med 40 %.
Röjningsarealerna har de senaste åren legat på ca 200 000 ha. Enligt Skogsstyrelsen är en lämplig årlig röjningsareal 275 000 ha. Med den efter- släpning som nu sker är det åter dags att börja tala om ett växande röjnings- berg. För att ta igen den eftersläpning som redan blivit krävs röjningsinsatser på över 300 000 ha/år.
Skyldigheten att röja ungskog togs bort i den nya skogsvårdslagen. Röjningsplikt på plantskog upp till 1,3 m kvarstår. Motivet var att det inte behövdes någon lagreglering för att förmå skogsägarna att röja i tillräcklig omfattning. Den kraftigt minskade röjningsambitionen pekar mot att det kan behövas en något skarpare skrivning i skogsvårdslagen.
Det är angeläget att lyfta fram forskarnas tydlighet vad gäller röjningens betydelse för produktion av kvalitetsvirke. Paragraf 6 i skogsvårdslagen bör ändras så att den omfattas av både plant- och ungskog. Detta skulle vara stöd för en text i förordningen för en röjningsplikt utan att den skulle föra för långt mot en detaljreglering. Därmed skulle det gå att förhindra vanskötsel eller utebliven skötsel/vård av ungskogarna.
Avsnittet "Skogs- och miljöredovisning"
Den samlade information som finns efter den översiktliga skogsinventeringen bör tas tillvara och utvecklas. Utvecklingen bör leda till att man får ett samlat lägesbundet informationsmaterial där även nyckelbiotopinventeringen och sumpskogsinventeringen läggs in.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det under avsnittet "Anläggning av ny skog" klart bör uttalas att "ståndsortsanpassad trädslagsblandning med huvudinriktning på barrskog skall eftersträvas",
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändring i 6 § skogsvårdslagen så att den omfattas av både plant- och ungskog,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ett samlat lägesbundet informationsmaterial.
Stockholm den 9 juni 1998
Leif Marklund (s)
Hans Karlsson (s) Ulf Kero (s)