Brist på miljöpolitisk strategi
Den socialdemokratiska regeringens miljöpolitik präglas av brist på samordning och klara mål. Samtidigt som staten minskar miljösatsningarna inom flera viktiga områden införs bidrag till prestigesatsningar med oklar miljöeffekt. En strategi för en verkningsfull miljöpolitik som uppfyller de miljöpolitiska målen saknas.
Nedrustningen av miljöpolitiken är omfattande. Den risk- och effekt- relaterade miljöforskningen minskas med ungefär en tredjedel. Även miljöövervakningen minskas i motsvarande omfattning. Koldioxidmålet överges och utsläppen ökar i samband med den planerade förtida kärnkrafts- avvecklingen. Kalkningen av sjöar och vattendrag minskas, trots att utsläppen av försurande ämnen ökar när kärnkraften ersätts med fossila bränslen. Höjd fastighetsskatt på miljövänliga hus försvårar investeringar som är bra för miljön. Införandet av en samlad miljöbalk i lagstiftningen försenas.
Regeringen sitter fast i ett föråldrat miljöpolitiskt tänkande där problemen löses med bidrag och statlig styrning. Detta är en förlegad syn på miljöpolitiken som borde ersättas med en politik där framsynta företag får konkurrera om att lösa miljöproblemen inom ramen för en miljölagstiftning med tydliga mål.
När de statliga bidragen styrs till kommunala projekt ställs näringslivet i bakgrunden. Skattesubventionerade miljöcaféer och elektronikskrotsåter- vinning i kommunal egenregi leder inte till att nya spjutspetsföretag utvecklas som ger exportmöjligheter och nya arbetstillfällen, utan drar snarare undan benen för miljöbranschens verkliga entreprenörer.
Miljöpolitikens medel
Miljölagstiftningen
Sverige bör ha höga nationella miljökrav för att kunna vara pådrivande i det internationella miljösamarbetet. Att företagen skulle vara motståndare till hårda miljökrav eller att sådana krav skadar ekonomin är en myt. Tvärtom har rikare länder hårdare miljökrav samt ett näringsliv som kan uppfylla dessa.
Däremot är det viktigt att kraven inte leder till detaljreglering eller utformas så att de snedvrider konkurrensen mellan olika företag. Miljökraven skall vara generella. Staten skall ange målen för miljöpolitiken, inte bestämma vilka medel som skall användas för att uppnå dessa.
Produktionen skall inte flyttas till det land där miljökraven är lägst. Kraven bör därför harmoniseras, i första hand inom Europa, eller formuleras så att detta problem undviks. Principen om att förorenaren betalar, som innebär att inget land skall subventionera industrin genom att bestrida dess miljökostnader, skall följas.
Äganderätten är central i allt framgångsrikt miljöarbete, inte minst på utsläppsområdet. Rättsreglerna måste vara sådana att de som skadas av utsläpp har juridiska processmöjligheter och rätt att få ersättning. En urholkad äganderätt minskar ansvaret för den som skadar naturen.
Den svenska miljölagstiftningen bör skärpas och sanktionsmöjligheterna mot dem som överträder miljökraven bör öka. Fasta bötesbelopp bör införas för vissa överträdelser, s.k. miljöskyddsavgifter. Dessa avgifter bör kunna tas ut direkt av de miljövårdande myndigheterna, men bör vara överklagnings- bara för den som drabbas. Rättsväsendet bör också förstärkas så att omfattande och komplicerade utredningar på miljöområdet kan prioriteras.
Ekonomiska styrmedel
Skatteväxlingskommitténs betänkande (SOU 1997:11) visade att en omfattande skatteomläggning med höjda miljö- och energiskatter och sänkt skatt på arbete ger synnerligen begränsade miljövinster. Samtidigt blir de samhällsekonomiska kostnaderna stora, liksom försämringen för vissa hushåll. "Uppdelat på olika hushållstyper och företag så är det framför allt låginkomsthushåll med många barn i glesbygd som belastas relativt sett hårdast." (SOU 1997:11)
Vid en så kraftig skattehöjning som fördubbling av nuvarande koldioxid- skatt beräknas utsläppen av koldioxid enbart minska med mellan 0,1 och 0,2 procent, enligt Skatteväxlingskommittén, vilket skall jämföras med den förtida avvecklingen av Barsebäcksverket som leder till ökade utsläpp av koldioxid med uppemot 10 procent.
Dessutom finns en klar risk för att en kraftig höjning av energiskatterna leder till att energikrävande produktion flyttar till andra länder med sämre miljökrav. Därigenom kan den globala miljösituationen försämras.
Införandet av fler miljöskatter skall inte vara ett mål för miljöpolitiken. I stället bör utgångspunkten vara de miljöproblem som kan identifieras. I valet av åtgärder bör de medel som ger bäst resultat väljas. Ekonomiska styrmedel skall ses som ett komplement till miljöpolitiken. En avvägning mellan miljöskatter och andra medel, såsom administrativ reglering, förbuds- lagstiftning, informationsinsatser etc, bör då göras. Vid en sådan avvägning kommer det att visa sig att miljöskatter ger störst miljöeffekt när de riktas mot miljöproblem som är relativt lätta att åtgärda.
Ekonomiska styrmedel skall också kunna innefatta skatterabatter för att uppnå en snabbare introduktion av ny teknik. Ett exempel med gott resultat är det snabba införandet av katalytisk avgasrening genom skatterabatt.
När det gäller de befintliga energiskatterna är det självklart mer önskvärt att beskatta utsläppen i samband med förbränning än att beskatta energi- användningen i sig. Skatterna på energibränslen omfattar i dag dels skatt på energi, dels koldioxidskatt samt i förekommande fall svavelskatt. Inom ramen för den totala skattebelastningen på energibränslen bör en omför- delning göras så att skatterna blir mer utsläppsrelaterade och mindre beroende av energiinnehållet.
Skatt på energi bör, i den utsträckning det skall förekomma, tas ut proportionellt mot energiinnehållet. I dag är exempelvis energiskatten lägre på kol än på olja, vilket inte är motiverat.
Köp- och säljbara utsläppsrätter bör införas för att effektivt styra fram kostnadseffektiva miljöinvesteringar. Sådana utsläppsrätter används redan med framgång i USA. När företag får möjlighet att köpa och sälja utsläppsrätter styrs investeringarna dit störst utsläppsminskning kan åstad- kommas till minst kostnad. Miljöarbetet kan därmed skyndas på.
Moderata samlingspartiet har i motion 1997/98:Jo731 Göte Jonsson m.fl. föreslagit att reningsverk bör inordnas i ett system med utsläppsrätter. En särskild utredning bör tillsättas för att utarbeta förslag till andra områden som kan omfattas av köp- och säljbara utsläppsrätter. Miljöorganisationer och andra intressenter skall också ges möjlighet att köpa upp utsläppsrätter i syfte att minska de totala utsläppen.
Slå vakt om miljöforskningen
Regeringen har drivit igenom en mycket kraftig minskning av anslagen till miljöforskningen. Även anslagen till teknisk forskning har minskats kraftigt, vilket naturligtvis kan få negativa miljöeffekter på sikt. Viktiga långsiktiga forskningsprojekt hotas som en följd av nerdragningarna. Därmed försämras förutsättningarna för att uppnå miljömålen på sikt.
Nerdragningarna är en direkt följd av regeringens forskningspolitik. Inför 1998 har Naturvårdsverkets forskningsnämnd inga medel. Den effekt- och riskrelaterade miljöforskningen, dvs forskning kring människors och djurs hälsa och fortbestånd samt påverkan på växter, står inför en särskilt omfattande minskning. Inför 1998 kommer de totala tillgängliga budgetmedlen för effekt- och riskrelaterad miljöforskning att minska med minst 1/3 i förhållande till 1997 års budget.
Vidare läggs avfallsforskningsinstitutet Reforsk, som finansierats av kommunerna, industrin och staten tillsammans, ner. När nu regeringen via Naturvårdsverket stryper statens medfinansiering fungerar verksamheten inte längre. Nedläggningen av Reforsk är främst ett slag mot de små företagen som inte har egna forskningsresurser, vilket är olyckligt. Staten bör därför ta initiativ till att Reforsk eller motsvarande verksamhet åter byggs upp.
Även inom andra forskningsorganisationer och områden kommer miljöforskningen att drabbas.
I stället finns det goda skäl för Sverige att värna om miljöforskningen:
Sverige behöver forskarkompetens inom miljöområdet, vilket ökar universitetens kapacitet att utbilda studenter på grund- och forskarutbildningsnivå.
Sverige har ett försprång inom miljöforskningen som vi behöver försvara och som kan ge fördelar i framtiden.
Fortsatta miljöinsatser för Östersjön underlättas. Sverige kan bidra med rådgivning och uppbyggnad av kompetens i mottagarländerna.
Miljögarantin i Romfördraget blir lättare att utnyttja och tillämpa, eftersom nationella undantag skall baseras på nya, vetenskapliga fakta om miljörisker och miljöeffekter.
Sverige kan delta i EU-finansierade forskningsprojekt som måste medfinansieras av Sverige.
Sveriges roll som exportör av kunnande på miljöområdet kan öka på sikt.
Den socialdemokratiska regeringen är dessvärre även på väg att skrota stora delar av den svenska nationella miljöövervakningen. Nerdragningarna på detta område är lika drastiska som inom miljöforskningen. All miljöövervakning avseende den fria vattenmassan på västkusten kommer att upphöra. Därmed avbryts viktiga mätserier om närsalter, klorofyll och planktonförekomst i havsvattnet. En långsiktig miljöövervakning är oundgänglig för att skilja naturliga miljöförändringar från sådana förändringar som människan orsakar.
Regeringens nerdragningar av miljöforskningen och miljöövervakningen är oacceptabel och skall avvisas. Naturvårdsverket bör inför nästa budgetår anvisas extra medel för att upprätthålla dessa verksamheter.
Internationellt miljösamarbete
Sverige är i dag i hög grad beroende av den miljöpolitik som förs av andra länder. Speciellt gäller beroendet EU och dess medlemsländer. Det är också där vi har störst möjligheter att påverka.
Nästan hälften av de gränsöverskridande luftföroreningar som når Sverige och en stor del av vattenföroreningarna kommer från de övriga EU-länderna. Eftersom vi är mycket beroende av vår export till andra EU-länder samtidigt som vårt land bara står för en bråkdel av den totala produktionen inom EU är vi i hög grad beroende av gemensamma lösningar för miljöproblemen.
EU måste fortsätta att ta konkreta beslut i miljöfrågor. Det är främst de gränsöverskridande miljöproblemen som skall hanteras av EU, eftersom dessa problem inte kan lösas av varje stat för sig. Miljöfrågor som endast har nationell eller lokal betydelse skall överlåtas åt medlemsländerna. Dessa konstateranden skall ligga till grund för det svenska miljöarbetet inom EU.
Miljöbesluten i EU bör i första hand bygga på minimikrav. De enskilda länderna skall kunna införa egna, strängare regler. Miljöskatter och miljöavgifter bör harmoniseras mellan medlemsländerna. En miniminivå för koldioxidskatt bör införas. Nationella regler som hindrar den inre marknaden måste baseras på sakliga skäl och kunna prövas av EG-domstolen.
EU:s miljöpolitik måste också inriktas på att genomföra avregleringar och marknadsekonomiska reformer i syfte att stärka konkurrensen och utvecklingen på miljöområdet. EU:s miljöpolitik har hittills inte varit inriktad på detta och i flera medlemsländer finns regleringar och subventionssystem som cementerar en dålig miljö istället för att styra utvecklingen åt rätt håll. Övervakningsmyndigheten European Environment Agency, EEA, bör få till uppgift att inventera och rapportera vilka regleringar och subventioner som kan skada miljön.
I Öst- och Centraleuropa finns alltjämt stora miljöproblem sedan den socialistiska tiden. EU:s utvidgning österut är till gagn för miljön och bör underlättas. Särskild uppmärksamhet bör riktas mot kärnsäkerheten.
Genom Sveriges och Finlands inträde i EU har Östersjön kommit att bli delvis omsluten av unionen. Östersjön och dess miljöproblem bör vara en prioriterad svensk fråga i EU-sammanhang. Målet bör vara att stärka Östersjösamarbetet och lösa frågorna om en gemensam finansiering av särskilda utpekade miljöproblem.
Sveriges bör också söka lösningar på miljöproblemen i Ryssland, främst på Kolahalvön, som i vissa fall påverkar miljösituationen i Sverige. Målet bör vara att finna en finansiering, exempelvis genom EU, så att bl.a. svenska företag kan hjälpa till att eliminera dessa miljöproblem.
Sverige bör också verka för att utveckla EU:s miljökvalitetsnormer så att även gränsöverskridande miljöförstörelse faller under dessa regler. Att utveckla miljökvalitetsnormerna i denna riktning är önskvärt när det gäller att lösa den för Sverige viktiga försurningsfrågan.
I samband med medlemskapsförhandlingarna fick Sverige undantag från EU:s miljöregler på några områden där Sverige har strängare regler. Samtidigt utfäste sig EU att skärpa sina regler under övergångsperioden. Det är nu viktigt att detta arbete slutförs så att Sverige inte längre behöver ha särregler. Om detta inte lyckas måste Sverige få fortsätta med sina särregler.
Det är också viktigt att Sverige är pådrivande i globala miljöfrågor. Klimatfrågan är ett viktigt område där EU bör gå längre och kräva av USA och de asiatiska ekonomierna att vidta kraftigare åtgärder.
Minska miljöstörningarna
Sverige påverkas kraftigt av föroreningar och andra störningar
Utsläpp av föroreningar i luften och i vattnet påverkar naturen och förändrar förutsättningarna för livet. Resultatet kan bli en minskad biologisk mångfald och i vissa fall genomgripande förändringar av landskapsbilden. Utsläppen påverkar dessutom människors hälsa och skadar egendom. Skogsskadorna i Sverige till följd av olika utsläpp har uppskattats till flera miljarder per år.
Utsläppen sprids mycket snabbt över stora områden. Genom luftströmmar kan föroreningar förflyttas flera hundra mil på ett par dagar. De svenska utsläppen av skadliga ämnen har i de flesta fall minskat kraftigt, t.ex. har utsläppen av svaveldioxid minskat med över 80 procent sedan 1980. Men en mycket stor andel av luft- och vattenföreningarna i och omkring Sverige härrör från källor i andra länder.
Utsläppen av föroreningar till naturen måste fortsätta att minska. Förutsättningar för detta är användning av ny och modern teknik, ekonomiskt investeringsutrymme och internationella regler och överenskommelser om skärpta utsläppskrav. Utan minskade utsläpp i hela Europa kommer inte Sveriges problem att minska nämnvärt. Sverige bör ha höga nationella miljökrav för att kunna vara pådrivande. Det är viktigt att själv kunna visa upp framgångar.
Förnyelsen, teknikutvecklingen och miljöanpassningen i företagen skall främjas. För små företag kan ibland hindren för miljöarbetet vara jämförelsevis stora. Det är mer administrativt betungande för små företag att ansluta sig till miljöstyrningssystem , t.ex. EMAS, än för stora. Miljöarbetet i småföretagen bör därför stimuleras särskilt.
Åtgärdsprogram mot försurning och övergödning
Försurningen, som orsakas av svaveldioxid och kväveoxider, är ett av de allvarligaste hoten mot den svenska naturen. Omkring 90 procent av nedfallet härrör från andra källor än svenska. De största utsläppskällorna är sjöfarten och användningen av fossila bränslen och biobränslen inom energisektorn.
Sveriges är försurningskänsligt på grund av den svårvittrade berggrunden. Särskilt drabbas Västsverige där nedfallet är störst. Kostnaderna för landet utgörs både av direkta ekonomiska förluster i form av minskad skogstillväxt, ökad korrosion och skador på byggnader samt av skador på naturen i form av minskad artrikedom i sjöar och marker. Även skadorna på naturen ger naturligtvis också negativa ekonomiska efterräkningar i form av sämre betingelser för turism, jakt och fiske.
En alltför stor näringstillförsel via bl.a. reningsverk, läckage från jordbruk och nedfall av luftburet kväve från förbränningsprocesser leder till övergödning och påverkar därigenom livsbetingelserna för olika arter. Tack vare en väl utbyggd svensk vattenrening - eller på grund av miljö- försummelser i de före detta socialistiska diktaturerna - står Sverige enbart för ca 10 procent av fosfor- och kvävetillförseln till Östersjön.
I debatten om det svenska närsaltläckaget har jordbruket felaktigt angivits som orsak. De sammantagna utsläppen från andra källor är långt större. Läckaget från svensk åkermark svarar endast för drygt en procent av närsalttillförseln till Östersjön. Även om allt åkerbruk helt upphörde i Sverige skulle övergödningssituationen knappast påverkas mer än marginellt. Även jordbrukssektorn skall möta hårda krav på att minska utsläpp och läckage av näringsämnen, men de stora lösningarna får sökas på annat håll, främst inom transport- och energisektorerna som svarar för större delen av utsläppen av luftburet kväve.
Riksdagen bör besluta om en strategi för minskad försurning och övergödning som bygger på följande fem huvudåtgärder:
För det första måste en ökad fossilbränsleanvändning inom elproduktionen undvikas. Om Barsebäcksverket ersätts med import av kolkraftsproducerad el från Danmark ökar utsläppen i närområdet av kväveoxider och svaveldioxid från energisektorn med mellan 10 och 25 procent. En förtida kärnkraftsavveckling måste avvisas.
För det andra måste hårdare krav ställas på utsläppen från energi- och kommunikationssektorn. Inom den senare står sjöfarten för oproportionerligt stor andel av svaveldioxidutsläppen. Sverige bör såväl vidta nationella åtgärder som driva frågan inom EU. Vidare måste kväveoxidutsläppen från arbetsmaskiner och vägtrafik minska. Bilparken måste förnyas.
För det tredje måste nya medel användas för att kostnadseffektivt minska kvävetillförseln från mark och reningsverk. De kommunala renings- verken bör omfattas av ett system med köp- och säljbara utsläppsrätter för närsalter. Härigenom kan investeringar i reningsverk och annan vattenrening styras så att de sker där marginalkostnaden för att reducera utsläppen är lägst. Möjligheterna att införa ett sådant system bör snarast utredas. Dessutom bör anläggandet av våtmarker i odlingslandskapet och skyddszoner utmed vattendrag stödjas i syfte att öka naturens egen förmåga att bromsa näringsläckaget. Utdikningen av våtmarker har tidigare forcerats av staten genom bidrag och rådgivning, vilket gör det rimligt att staten också tar ett visst ansvar för återställandet av våtmarker på strategiskt valda platser.
För det fjärde måste ökade resurser satsas på kalkning av försurade sjöar och vattendrag.
För det femte måste bindande överenskommelser om utsläppsminsk- ningar träffas med andra länder. EU:s utvidgning österut bör underlättas, liksom fastare former för Östersjösamarbetet.
För det sjätte måste miljöforskningen och miljöövervakningen värnas. Ökad kunskap är en nödvändig förutsättning för nya metoder och teknik samt bättre prioritering av insatserna.
Kemikaliekontroll i ett integrerat Europa
Kemikaliepolitiken måste sättas i ett internationellt sammanhang. Den europeiska integrationen ställer krav på en gemensam strategi och ett sammanhållet regelverk för att minska miljöstörningarna på kemikalieområdet. Esbjergdeklarationens slutsatser om att utsläpp, emissioner och förluster av farliga ämnen till Nordsjön inom en generation skall upphöra, är härvidlag viktiga och bör bilda föredöme för kemikaliepolitiken i hela Europa. Med farligt ämne avses i Esbjergdeklarationen bioackumulerbara, persistenta och giftiga ämnen.
EU-samarbetet vad gäller gemensamma riskbedömningar bör effektivi- seras.
Målet för kemikaliekontrollen måste vara att förhindra skada på människa och miljö. Skadliga ämnen bör, inom ramen för vad som är tekniskt möjligt och ekonomiskt rimligt, ersättas med mindre skadliga och helt ofarliga ämnen.
Kemikaliekontrollen skall garantera att de kemikalier som används är väl utredda. Kunskap skall finnas om ämnenas och produkternas inverkan på hälsa och miljö, vilket ger ökad möjlighet att välja de minst skadliga alternativen samt hantera avfall. Det ger också möjlighet att ställa gemensamma europeiska krav på innehållsdeklaration av varor, vilket innebär att konsumenternas drivkraft att välja miljövänliga varor kan utnyttjas för att påskynda utvecklingen.
Riskbedömning skall vara kunskapsbaserad. Försiktighetsprincipen skall inte tillämpas på svaga indikationer och lösligt grundade misstankar om farlighet. För att kunna tolka tillämpningen bör det övervägas om en instans skall inrättas som kan avgöra tillämpningen av försiktighets- och substitutionsprincipen.
Bedömningen av ämnen och varor skall bygga på generella kriterier. Enskilda ämnen skall inte pekas ut, eftersom det kan leda till symbolpolitik som inte är miljömässigt motiverad.
Ge inte upp koldioxidmålet
Regeringens energipolitik är ett tydligt exempel på den nedrustning av den svenska miljöpolitiken som just nu pågår. Följden av energipolitiken är en ökad användning av fossila bränslen i elproduktion, vilket även regeringens egna statsråd erkänner.
Kärnkraftsavvecklingen kommer framförallt att leda till väsentligt ökade utsläpp av klimatpåverkande koldioxid. Om Barsebäcksverket avvecklas ökar koldioxidutsläppen med ca 5 miljoner ton årligen, vilket motsvarar utsläppen från 1,4 miljoner personbilar.
Ökningen av koldioxid kommer att bli så markant att Anna Lindh i förhandlingar med EU:s andra miljöministrar utverkat en rätt för Sverige att öka koldioxidutsläppen med 5 procent samtidigt som de flesta andra EU- länder i norra Europa skall sänka sina utsläpp med 10-20 procent. Regeringen har därmed i praktiken skrotat det av riksdagen 1993 beslutade målet att Sveriges utsläpp av koldioxid år 2000 inte skall överstiga 1990 års nivå, samt därefter minska.
Riksdagen bör därför ge regeringen till känna att koldioxidmålet skall upprätthållas.
En fortsatt användning av kärnkraften ger goda möjligheter att inte bara stabilisera, utan också sänka utsläppen av koldioxid. En ökning av biobränsleanvändningen kan då utnyttjas för att i stället ersätta fossila bränslen, vars användning inom industri- och uppvärmningssektorerna fortfarande motsvarar hälften av koldioxidutsläppen.
Nya drivmedel vinner sakta insteg i vägtrafiken, särskilt i fordonsflottor som buss och taxi. Denna utveckling bör uppmuntras där den innebär att koldioxidutsläppen minskar.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljölagstiftningen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljöskatter,1
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utsläppsrelatering av energiskatterna,1
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utsläppsrätter,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljöforskningen och miljöövervakningen,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljöarbetet inom EU,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Reforsk,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljöarbetet för Östersjön och Kolahalvön,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en strategi för minskad försurning och övergödning,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kemikaliepolitiken,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om koldioxidmålet.
Stockholm den 5 oktober 1997
Göte Jonsson (m)
Ingvar Eriksson (m) Carl G Nilsson (m) Eva Björne (m) Ola Sundell (m) Peter Weibull Bernström (m) Inger René (m) Anders G Högmark (m) Lars Björkman (m) Jan-Olof Franzén (m) Patrik Norinder (m)
1 Yrkandena 2 och 3 hänvisade till SkU.