Lökgroda, lövgroda och grönfläckig padda är tre arter i grodfamiljen som hotas. Grodorna förekommer enbart i Skåne och där på ett fåtal platser. Hoten är desamma men också delvis olika. Den ökande trafiken är ett hot, grodorna blir påkörda när de söker sig till sina lekplatser. Ett annat hot är att öppna och vattenfyllda märgelgravar krymper i storlek p g a stenfyllnad och skräp som också förgiftar vattnet . Ett tredje hot är ökande granplantering. Även inplantering av signalkräftor hotar grodornas livsbetingelser.
Grodorna är sedan länge fridlysta av Naturvårdsverket med stöd av natur- vårdslagen liksom alla övriga sällsynta arter i landet som hotas av utrotning.
Sverige har skrivit under Bernkonventionen från 1979 om skydd av europeiska vilda djur och växter samt deras naturliga livsmiljöer.
Riksdagen har beslutet om biotopskydd. Detta garanterar dock inte ett fullgott skydd för Skånes grodor eller andra hotade arter. Orsaken är att i allmänhet skyddas inte artens överlevnadsvillkor i hela livsområdet.
USA kan vara en modell. Där finns en speciell lagstiftning för hotade arter som innebär att man för vissa listade arter kan etablera "kritiska områden" med skydd motsvarande våra fornminnen.
Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, har en ArtDatabank och i den finns en rad förslag på vad som måste göras.
Förslagen handlar om att söka mera kunskap om arternas livsbetingelser såsom vandringsvägar, lekbetingelser, övervintring men också om åtgärder för att skydda dem.
För en del arter krävs reservatsbildningar för att de skall garanteras optimala livsvillkor, andra arter kräver större kontroll över hur småvattnen i Skåne utnyttjas. När man till exempel ger tillstånd till inplantering av kräftor och fisk måste villkoren för grodornas överlevnad ingå i beslutsunderlaget. Finns dessa grodor i närheten och använder grodorna vattnet bör inte tillstånd ges.
Grodornas utbredningsområde borde bli ett sk samrådsområde (enl 20 § i naturvårdslagen) i akt och mening att skaffa bättre kontroll över förändringar i markanvändningen.
De som äger marker där grodorna lever bör informeras om att de har unika grodor på sina ägor och inbjudas till samarbete för att grodorna skall överleva. På samma sätt bör kommuner och myndigheter inom naturvård, jordbruk, skogsbruk och fiskevård informeras och samarbeta i samma syfte.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att skydda hotade grodor i Skåne.
Stockholm den 5 oktober 1997
Margitta Edgren (fp)