Enligt uppgifter från olika miljö- och hälsoskyddsnämnder i landet är det vanligaste klagomålet från allmänheten vad gäller miljöstörning upplevelser av störande buller.
Den svenska miljölagstiftningen på bullerområdet är mycket knapphändig. Detta i sin tur försvårar för de lokala myndigheter som har att övervaka miljöfrågor att utfärda bestämmelser och att ingripa. Även bestämmelser rörande infraljud saknas, trots att vetenskapen sedan länge kunnat bevisa vilka negativa effekter sådant har på dem som drabbas. Felinstallerade anläggningar av olika slag, ironiskt nog ofta sådana som installerats för att förbättra miljön, t.ex. friskluftsfläktar och klimatanläggningar, leder inte sällan till att problem med såväl infraljud som hörbart buller kan ge sömnstörningar eller skapa problem med arbetsro inte bara för dem som anläggningen skall betjäna utan lika ofta för människor som verkar eller bor i grannskapet.
Om det år 1994 framlagda förslaget till ny miljöbalk hade antagits och inte av den nytillträdda regeringen lagts i skrivbordslådan, hade vi redan sedan flera år haft en bättre lagstiftning än den nu gällande, och ett stort antal människor hade sluppit det lidande som nu drabbar dem. Underlag för specialbestämmelser och fastställande av normer finns i övermått bl.a. i den för flera år sedan framlagda bullerutredningen. Oavsett behandlingen av nu framlagda förslag till miljölagar, så finns ett överhängande behov av en rejäl uppstramning och en omfattande precisering av de bestämmelser som reglerar de områden som berör frågor om bullerstörningar och inverkan av infraljud. Sådana lagar måste stiftas omgående oberoende av den övriga miljölagstiftningen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förhindrande av störningar på grund av buller och infraljud.
Stockholm den 2 oktober 1997
Lennart Fridén (m)