Bakgrund
Haven runt Sverige är starkt påverkade av mänskliga aktiviteter. Det kan beskrivas och exemplifieras på många sätt. 100 000 kvadratkilometer av Östersjöns bottnar är syrefria. Det är ca fyra gångar mer än vad som är naturligt. Syrefria bottnar uppträder i dag t.o.m. på så grunda vattenområden som i Laholmsbukten och i fjärdar i våra skärgårdar. Endast i Östersjön, vad vi vet, finns det fiskarter som är utrotningshotade enbart p.g.a. föroreningar. Torsken i Östersjön har svårt att föröka sig p.g.a. mänskliga utsläpp.
Haven runt Sverige har under industrialismen och det moderna skogs- och jordbruket stått som slutstation för en mängd utsläpp från mänskliga aktiviteter. Det finns gott om forskningsresultat som visar på den negativa mänskliga påverkan på våra hav ända sedan 1900-talets början. Koncen- trationen av näringsämnen i havsvattnet stiger oavbrutet sedan 1950-talet. Förhöjda halter av giftiga substanser finns i både levande organismer och bottensediment. Siktdjupet i norra Östersjön har minskat från 9 till 6 meter på 30 år. Blåstången kvävs i våra skärgårdar av grönalger som frodas i de höga näringskoncentrationerna.
Erfarenheterna visar att det tar mycket lång tid innan åtgärder slår igenom. I exempelvis Laholmstrakten har markägare, myndigheter och andra genom- fört ett omfattande program för att minska näringsläckaget. Trots detta syns det enbart små spår av förbättringar. Än mindre syns någon förbättring av havets tillstånd. Det kan ta tiotals år innan effekter av vidtagna åtgärder märks. Med tanke på den alarmerande situationen våra hav befinner sig i är det därför viktigt att vi nu får till stånd kraftfulla åtgärder och inte inväntar ytterligare försämringar i havens tillstånd. Annars kan skadorna bli helt obotliga.
De senaste årens forskning fastslår också att kväveutsläppen till Östersjön varit underskattade. Det innebär att åtgärder för att minska utsläppen blir än mer angelägna. Det visar också behovet av mer marin forskning.
Denna motion behandlar åtgärder i Sverige. Åtgärder i de forna Östeuropastaterna kring Östersjön behandlar Vänsterpartiet i partimotionen om Östeuropa.
Minska utsläppen där situationen är värst
Övergödningen av haven orsakas av kväve- och fosforutsläpp. Oftast är det kvävehalten som begränsar tillväxten och en minskning av denna är det mest angelägna.
Överskotten på näringsämnen gör att tillväxten i havet - av i första hand alger och plankton - ökar. Det skapar algblomningar och obalans mellan övriga vattenlevande organismer. Nedbrytningen av de stora mängderna alger skapar i sin tur syrefria bottnar, utbredd död av bottendjur, minskad biologisk mångfald, giftiga kustvatten, sämre fiske, badförbud, etc. Om inget görs hotas hela ekosystemen.
Kvävet som når havet är dels naturligt, dels orsakas det av människan (antropogent). Där den mänskliga påverkan är störst vid svenska kuster står de antropogena utsläppen för upp till 80 % av kvävebelastningen. Av totalt 112 000 ton "svenskt" kväve till vatten kommer ca 87 000 ton från männi- skan. Av de antropogena utsläppen kommer ca 45 % från jordbruket, 33 % från va-verken och 15 % från luftburna föroreningar (föroreningar från bilism m.m.). Skogsbruket står för 1 % och industrin för 5 %. Utsläppen av kväve har minskat med 20 % från 1985 till 1995 men jämfört med 1950-talet ligger utsläppen fortfarande långt över den naturliga nivån. Det finns beslut om att halvera utsläppen från 1985 års nivå men inget land runt Östersjön kommer att lyckas med detta, frånsett de baltiska staterna. Minskningen i Baltikum beror på att såväl jordbruks- som industrisektorn där gått kraftigt tillbaka under perioden. Detta har dock inte slagit igenom i belastnings- minskningar eftersom det finns en stor upplagring av kväve i jordarna.
De förhöjda halterna av kväve påverkar i dag hela vattenmassan i södra Östersjön. Men det finns också allvarliga lokala och regionala problem där utsläppen är höga och vattenomsättningen är låg. Därför är det viktigt att minska utsläppen även där reningen i dag är hög men där miljöproblem kvarstår, t.ex. i Stockholms skärgård.
Åtgärder
Ekonomiska styrmedel i kombination med lagändringar är effektivast. Insatser bör göras inom följande områden: jordbruket, avloppssektorn, industrin och skogsbruket.
Jordbruket
Ett visst näringsläckage från jordbruksmark går inte att undvika i vårt klimat och med Sveriges typ av jordar. Men en hel del åtgärder som vi bedömer som långsiktigt kostnadseffektiva går att genomföra. Exempel:
Förstärkt utbildning i växtnäringsfrågor för lantbrukare.
Krav på utbildning och dokumentation av jordbruksgårdars växtnärings- flöde.
Utvidgning av anläggningsstödet till energiskog i föroreningskänsliga områden.
Investeringsstöd till stallgödselspridare.
Jordbruksverket bör i samråd med näringen ges i uppdrag att utreda ett avgiftssystem baserat på kväveeffektivitet/kväveförluster på gårdsnivå. Utredningen bör färdigställas så att ett avgiftssystem kan införas senast 1 juli 1999, annars bör skatten på handelsgödsel höjas från 1,80 till 3,0 kronor per kilo kväve.
Jordbruksverket bör i samråd med näringen utreda vilka styrmedel som krävs för att åstadkomma regional balans mellan växtodling och djur- hållning.
Avloppssektorn och industrin
Ett system med utsläppsavgift/skatt bör i princip införas. Systemets utformning, omfattning m.m. bör utredas av berörda, efter principbeslut av regeringen.
Endast kretsloppsbaserade va-lösningar ska godkännas i ny bebyggelse och att kretsloppslösningar ska premieras vid ombyggnation och renovering.
Ytterligare reningssteg bör övervägas i de reningsverk där recipienten är allvarligt påverkad.
Skogsbruket
Skogsstyrelsen ges i uppdrag att utforma föreskrifter om skyddszoner vid vattendrag för att minska näringsläckaget.
Informationskampanj till skogsägare i föroreningskänsliga områden bör genomföras.
Skogsstyrelsen bör bemyndigas att föreskriva om regler för skydds- dikning.
Prövningsförfarandet för restaurering av våtmarker underlättas.
Övrigt
Östersjön, Kattegatt och Skagerrak kan nu betraktas som innanhav i EU. Detta gör att regeringen bör kräva att en större andel av EU:s medel går till åtgärder för att rädda dessa hav. Eftersom en stor del av problemen härrör från jordbruket är det högst rimligt att medel förs från det konventionella, miljöskadliga jordbruket till åtgärder som gör jordbruket mer miljövänligt samtidigt som belastningen på havet minskar.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder inom jordbruket för att minska kväveläckaget,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder inom avloppssektorn och industrin för att minska kväveläckaget,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder inom skogsbruket för att minska kväveläckaget,
4. att riksdagen begär att regeringen föreslår att ytterligare medel inom EU används till åtgärder för att minska kväveläckaget till havet.
Stockholm den 6 oktober 1997
Maggi Mikaelsson (v)
Hans Andersson (v) Lennart Beijer (v) Ingrid Burman (v) Owe Hellberg (v) Karl-Erik Persson (v) Per Rosengren (v) Hanna Zetterberg (v)