Sverige har genom ratificerandet av konventionen om biologisk mångfald förbundit sig att bevara den biologiska mångfalden. Detta återspeglas i miljöpolitiska beslut och beslutet om den nya skogspolitiken. Miljömålet på skogsmark är jämställt med ett produktionsmål.
Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket har båda påvisat behov om ytterligare medel för att säkerställa kända förekomster av biologiskt värdefull skog. Naturskyddsföreningen har med stöd av forskare slagit larm om att de sista naturskogarna hotas.
Miljövårdsberedningen har nyligen kommit med en rapport om behov av och kostnader för skydd av skogsmark. Där slås fast att i dag är 3,7 % av den produktiva skogsmarken skyddad i reservat, nationalpark, domänreservat eller inköpt av Naturvårdsverket för bildande av reservat. Nedanför gränsen för fjällnära skog är endast 0,8 % skyddad på motsvarande sätt. Beredningen gör bedömningen att ca 900 000 ha eller 4,2 % av skogsmarksarealen be- höver skyddas utöver vad som är skyddat i dag. Med nuvarande anslag skulle det ta mer än 20 år att säkerställa denna areal. Såväl beredningen som många andra anser att detta är för lång tid.
För att säkerställa den biologiska mångfalden bör också olika typer av skogsområden i storstädernas närhet bevaras. I t.ex. Stockholmsregionen finns en speciell natur såväl i vår stora skärgård som i andra områden. Här finns redan i dag skogsområden reserverade men inte i den utsträckning som behövs för att garantera viktiga värden för oss och framtida generationer.
Det är därför synnerligen angeläget att regeringen skyndsamt utvecklar en strategi och en långsiktig planering för hur vi skall kunna skydda bl.a. naturskogarna innan det är för sent.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om långsiktig planering för skydd av värdefull skogsmark.
Stockholm den 2 oktober 1997
Eva Johansson (s)
Christina Pettersson (s) Kristina Nordström (s) Dag Ericson (s)