Sedan lång tid tillbaka har växter och vissa djurarter inplanterats i Sverige. De flesta har säkert varit till avsedd nytta, medan andra efter en tid visat sig ha oönskade effekter.
Ett exempel på inplanterade djurarter är Kanadagåsen som hela tiden ökar kraftigt i antal och i stora skaror invaderar och förorenar badstränder och badbryggor.
Ett exempel av annan art är sjögullet (Nymphoides peltata), en planta som 1933 inplanterades i sjön Väringen i Örebro län. Sjögullet har spritt sig i Arbogaån och ut i Mälaren. Enligt inventeringar åren 1976, 1985 och 1993 har bestånden ökat sin ytutbredning till respektive 0,3, 6, 8 och 16,2 ha.
En prognos för år 2003 tyder på att sjögullet då kommer att uppta ca 40- 50 ha av undersökningsområdets tillgängliga yta.
Nu kända metoder för bekämpning av sjögullet tycks alla ineffektiva. Lokala försök att komma tillrätta med problemet har inte gett varaktiga resultat. Problemen är nu så stora att det på lokal nivå inte är möjligt att finansiera en slutlig bekämpning.
Vi anser att det finns ett behov av en inventering i landet av de växt- och djurarter som efter inplantering har vållat skador och olägenheter. Vi anser att det efter en sådan kartläggning också bör finnas planerade insatser för att komma tillrätta med problemen och då med en prioritering av de arter som sprider sig snabbt.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en inventering av inplanterade växt- och djurarter.
Stockholm den 2 oktober 1997
Maud Björnemalm (s)
Nils-Göran Holmqvist (s) Helena Frisk (s) Hans Karlsson (s) Inger Lundberg (s)