Inledning
Sverige är ett land rikt på våtmarker. 9,3 miljoner hektar, eller en fjärdedel av vår landyta är täckt av våtmarker. Det gör oss till ett av världens mest våtmarksrika länder. Detta förpliktar, inte minst som vi tillhör de länder som tillträtt Ramsarkonventionen (våtmarkskonventionen). I Sverige klassas 30 områden som särskilt skyddsvärda. Många av de rödlistade fågelarterna är beroende av våtmarker. Hit hör årta och svarttärna (båda i hotkategori 2 Sårbar).
Det ligger en dyster historia bakom hur Sverige hanterat sina våtmarker. Närmare en fjärdedel av de ursprungliga våtmarkerna har försvunnit. Framför allt har slättlandskapet drabbats mycket hårt av utdikning i syfte att skapa jordbruksmark. Även skogsekosystemen är fortfarande, trots de sista årens skärpta lagstiftning, mycket hårt ansatta av utdikning. Under de senaste 20 åren har 350 000 hektar sumpskog försvunnit. Denna biotop är en av skogens artrikaste och i takt med dess försvinnande har en art som enkelbeckasin stadigt minskat i landet. Fr.o.m. 1994 är det generellt förbud mot våtmarksdikning i merparten av södra Sverige.
För tillstånd för torvbrytning krävs koncession enligt torvlagen. Torvutvinning på myrar innebär total skövling av hela vegetationstäcket. Näringsunderlaget för alla naturliga växter och djur som lever där försvinner helt. För våtmarksfåglar utgör torvtäkt ett internationellt uppmärksammat hot. Vattenkvaliteten i avrinningsvattnet från en torvtäkt medför att de mottagande vattendragens naturliga ekosystem omvandlas fullständigt.
Tönningsfloarna
Det har ansökts om torvbrytning på Tönningfloarna i Jämtlands län. Vi anser att detta måste stoppas.
Har rika värden
Tönningfloarna har efter ornitologisk undersökning visat sig vara en klass I-myr, dvs. den tillhör klassen för högsta ornitologiska skyddsvärde. Här finns till exempel två fågelarter med mycket högt skyddsvärde, myrsnäppa och dvärgbeckasin. Tvärtemot bedömningen i miljökonsekvensanalysen, som lämnats vid ansökan om torvbrytning, anser vi att torvbrytning på Tönningfloarna kan ha betydelse för dessa arters fortbestånd i regionen. Dessa arter är beroende av stora blöta starrkärr. Den miljön är ovanlig i regionen i övrigt, varför de som finns på östra Tönningfloarna är utomordentligt viktiga att bevara. Ingen av de nämnda arterna har heller, såvitt vi vet, en så stark population att den med säkerhet kan sägas vara självbärande i regionen eller i landet. Därav följer att varje känd lokal av arten bör skyddas. Dvärgbeckasinen är klassad som en hotad art och finns i hotkategori 4 Hänsynskrävande. Man räknar med att endast 2 500 par häckar i landet som mest. Arten är helt beroende av myrar.
Fågelskyddsintressen ska prioriteras före torvbrytningen
För detta talar följande:
1. Torv är en icke förnyelsebar energikälla. Torvbrytning innebär därmed en kapitalförstöring och är ett icke långsiktigt hållbart resursutnyttjande. Den miljö- och kapitalförstöring som torvbrytningen innebär står inte i rimlig proportion till vinsten i form av tillgång till energi under en begränsad tidsperiod. Dessutom har vi ännu inte sett att det går att återställa naturvärdena på en exploaterad myr.
2. Härjedalen saknar en långsiktig naturskyddsplan för bevarande av värdefulla myrområden. Påståendet i miljökonsekvensanalysen, som ingivits i samband med koncessionsansökan, att en förhållandevis stor del av myrarealen är skyddad, är inte korrekt. Rogenområdet, som utgör 87 % av den skyddade arealen, är inget myrområde och hyser en helt annan typ av fågelfauna.
3. Tre områden i högsta skyddsklass, Översjökölen, Sickelmyren och Brunnskölen, är redan exploaterade. Av dessa var Översjökölen ursprungligen en av de absolut mest skyddsvärda myrarna, helt i klass med "Flötarna"-området som är det just nu mest skyddsvärda myrområdet. Brunnskölen var före brytningen häckplats för sädgås, en av de få kända häckplatserna i länet. Ett stopp för torvbrytning på de mest skyddsvärda myrarna borde ha satts för länge sedan.
Förbättra och verkställ "Myrskyddsplan för Sverige"
Efter ett långvarigt utrednings- och beredningsarbete kom Myrskyddsplan för Sverige våren 1994. Planen var inte komplett. Myrrika Norrbottens län saknades, information om omgivande fastmarksskog var bristfällig eller inaktuell. Fortfarande saknas konkreta åtgärdsprogram och skyddsplaner beträffande rikkärr, sumpskogar, mader och slättsjöar. Den viktigaste frågan är ändå i vilken takt de skyddsvärda objekt som upptas i Myrskyddsplan för Sverige skall säkerställas. Hoten är fortfarande akuta, som nu senast med Tönningsfloarna.
Naturvårdsverket har, med den aktuella anslagstilldelningen i färskt minne, föreslagit att våra oskyddade myrar skall säkras under de kommande 15 åren med en femtondel av den totala skyddsarealen årligen. Miljöpartiet anser att denna långsamhet i bevarandearbetet mer speglar regeringens nuvarande anslagspolitik på naturvårdsområdet än de faktiska behoven. Exploateringen av våra myrar fortgår alltjämt i en skrämmande takt.
Miljöpartiet föreslår att regeringen ges i uppdrag att komplettera planeringen av naturskyddet för våra våtmarker i enlighet med vad som nämnts ovan. Vidare föreslår vi att arbetet med att bevara de objekt som upptas i Myrskyddsplan för Sverige påskyndas och att tillräckliga medel för detta avsätts.
Jämställ all utdikning av torvmossar
Om någon vill dika ut en mosse för att öka skogens tillväxt på mossen så prövas detta enligt naturvårdslagen. Sannolikt ges den sökande inte tillstånd. Om man vill dika ut en mosse för att utvinna energitorv ur mossen så prövas detta enligt torvlagen. Sannolikt möter åtminstone tillstånd för dikning inget hinder. Detta är en helt orimlig ordning, vilken dessutom strider mot det uttalande som finns i förarbetena till torvlagen, om att lagen inte syftar till att försämra naturvårdens ställning.
Regeringen tog 1993 beslut om förbud mot markavvattning inom vissa områden (18 d § i NVL och 19 h § i naturvårdsförordningen). Dessa områden inkluderar de våtmarker som vi åtagit oss att skydda genom att underteckna Ramsarkonventionen. Men som naturvårdslagens 18 c och 18 d §§ i dag är skrivna, så omfattar inte detta förbud mot markavvattning vid energi-torvbrytning. Det innebär alltså att inte ens de områden som vi genom internationellt åtagande förbundit oss att skydda, ges skydd mot förödande exploatering i nuvarande lagstiftning. I Miljöbalksutredningens förslag till miljöbalk behandlas frågan om förbud mot markavvattning bl.a. i 11 kap. 13 och 14 §§. Förslaget är i detta avseende identiskt med nuvarande naturvårdslag.
Miljöpartiet anser att alla våtmarker, oavsett vilken lag som är tillämplig, skall ha samma skydd. Detta innebär att vi föreslår att regeringen ges i uppdrag att göra sådana förändringar av naturvårdslagen och torvlagen att prövningen av energitorvärenden också sker enligt naturvårdslagen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skydd mot torvbrytning på Tönningsfloarna,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att komplettera planeringen av naturskyddet för våra våtmarker,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att påskynda arbetet med att bevara de objekt som upptas i Myrskyddsplan för Sverige och att tillräckliga medel för detta avsätts,
4. att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådana ändringar i naturvårdslagen och torvlagen så att prövningen av energitorvärenden också sker enligt naturvårdslagen.
Stockholm den 1 oktober 1997
Gudrun Lindvall (mp)
Roy Ottosson (mp) Eva Goës (mp) Peter Eriksson (mp) Elisa Abascal Reyes (mp)