Miljöforskningen - regeringens ansvar
Vem kommer att ha det nationella ansvaret för miljöforskningen i Sverige? Från och med 1998 upphör Statens naturvårdsverks forskningsbudget. Ändå är det Naturvårdsverket som har huvudansvaret för att samhällsviktig forskning blir gjord, att forskningen samordnas och resultaten kommer ut.
MISTRA (Stiftelsen för miljöstrategisk forskning), som tar över en del av Naturvårdsverkets forskningsprojekt och är tänkt som ersättare vad gäller stöden, är en stiftelse och inte en myndighet och har inte heller förbundit sig att ta på sig hela ansvaret. Det lär inte hjälpa att regeringen numera utser styrelsen och att ordföranden samtidigt är generaldirektör på Naturvårds- verket. Miljöpartiet anser, att det är viktigt att riksdag och regering behåller greppet om miljöforskningen.
Vad händer vid nästa miljökatastrof?
Vem skall ta ansvar för informationen till allmänheten vid nästa större miljökatastrof i Sverige? Det är inte längre frågan om - utan när - nya miljökatastrofer inträffar. Nästa gång vi drabbas av plötsliga och omfattande, till synes oförklarliga, dödsfall och sjukdomar i fanunan och floran, gäller det att inte myndigheterna står svarslösa inför allmänheten.
När larmen tidigare har gått har Naturvårdsverket genast kunnat starta utredande forskning. Idag fattas ca 50 Mkr. till miljöövervakning och akuta insatser. På grund av sparkravet 1996 på 200 Mkr. har Naturvårdsverket skurit bort så gott som hela sin forskningsbudget 1998.
Man kan också ställa sig frågan vem som skall ta fram sakinformationen till de mellanstatliga organisationerna som HELCOM (Östersjöns miljö) och PARCOM (Nordsjöns miljö). Sverige har tidigare varit ledande i det här arbetet och medverkat till beslut om utsläppsreduktioner av fosfor och kväve. Hur har regeringen tänkt sig utvecklingen av miljöforskningen i Sverige och vilka egentliga styrmedel har staten?
Miljöpartiet har tidigare krävt och upprepar här kravet på vikten av att staten inte frånhänder sig samordnings- och utvecklingsansvaret och bibehåller hög katastrofberedskap m m.
MISTRAS:s garantier?
Mistra skall, enligt sina stadgar, stödja "långsiktigt strategiskt inriktad och problemlösande forskning", men inget sägs om stöd till akuta och snabba forskningsinsatser. Innebär det att Naturvårdsverket ändå får gå direkt till regeringen och söka pengar?
En annan fråga som hänger i luften är vad som händer med den forskning som Naturvårdsverket bedrivit tillsammans med IVL (Institutet för vatten- och luftvårdsforskning) och som till hälften finansierats av näringslivet. Det har t ex gällt att miljöanpassa transporter eller industriella rengörings- processer.
Det finns alltså inga garantier för att MISTRA i ett längre perspektiv tar ansvar för miljöforskningen. Stödet till forskningen kommer att vara avhängigt av situationen på börsen. Idag finns forsknings- och utbildnings- avdelningar vid universitetet, som har tillkommit tack vare Naturvårdsverkets anslag. Den verksamheten är så viktig att Utbildningsdepartementet borde ta över ansvaret och skapa garantier för mer stabila arbetsförhållanden. Berörda forskare är mycket oroliga över situationen.
Miljöpartiet anser inte att situationen är acceptabel utan menar att det måste finnas ett klarare statligt ansvar vad gäller svensk miljöforskning och dess framtid.
Höjt anslag till Naturvårdsverket
Naturvårdsverket kan inte med regeringens neddragningar upprätthålla ansvaret för miljöövervaktning och akuta insatser. Miljöpartiet har i många sammanhang och i flera år krävt en större satsning på miljöforskningen. I årets budget avsätter vi 50 Mkr. till Naturvårdsverket för att ge myndigheten möjlighet att inte helt tappa styrfart vad gäller forskningsinsatser och kanske därmed också få möjlighet att upprätthålla kompetensen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförs om det nationella ansvaret för miljöforskningen,
2. att riksdagen anslår ytterligare 50 miljoner kronor till Statens naturvårdsverk med anledning av behovet av bibehållen kompetens m.m.
Stockholm den 1 oktober 1997
Per Lager (mp)
Gudrun Lindvall (mp) Gunnar Goude (mp) Yvonne Ruwaida (mp)