Emån, som är det största vattendraget i sydöstra Sverige, rinner upp på Småländska höglandet och mynnar i Östersjön vid Em på gränsen mellan Oskarshamn och Mönsterås kommun.
Emån är 22 mil lång. Avrinningsområdet är ca 4 500 km2 stort och huvudsakligen beläget inom åtta kommuner i Jönköpings och Kalmar län.
Emån är ett av de mest värdefulla vattendragen i södra Sverige vad gäller geologi, biologi och landskapsbild. Karaktäristiskt för Emån är de många kvillarna och de mycket vackra meandringarna.
Naturen i avrinningsområdet är mycket varierad, vilket också ger förutsättningar för en mycket hög mångfald såväl på land som i vattnet. Så ryms exempelvis såväl lax som havsöring och den skyddsvärda malen bland Emåns 25-30 olika fiskarter.
Detta gör att hela huvudfåran samt flera biflöden har utpekats som riksintresse för naturvården enligt naturresurslagen. Delar av avrinnings- området är också utpekat som riksintresse för friluftslivet och för kultur- miljövården.
Detta innebär att området så långt möjligt skall skyddas mot åtgärder som påtagligt kan skada natur- eller kulturmiljön.
En sanering och restaurering av Emån, ett av Sveriges mest värdefulla vattendrag, bör således vara ett riksintresse, helt i linje med den av regeringen uttalade målsättningen om ett uthålligt ekologiskt landskap. Detta bör ges regeringen till känna.
Emåprojektet är ett utvecklings- och samarbetsprojekt mellan olika intressegrupper inom avrinningsområdet. Projektet syftar till en positiv samhällsutveckling som tar hänsyn till Emåns unika natur- och kulturvärden.
Emåprojektets målsättning är bl.a. att
- främja en långsiktig och hållbar samhällsutveckling inom ramen för uppställda miljömål, - - bevara och utveckla ett natur-, kultur- och odlingslandskap med rik biologisk mångfald, - - förbättra vattenkvalitén och utjämna mot mer naturliga vattenflöden i Emåns vattensystem, - - stödja lokala initiativ som utvecklar och nyttjar områdets unika natur- och kultur resurser, - - samverka och ingå i liknande nationella och internationella projekt. - Emåprojektet, som helt nyligen ombildats till en ekonomisk förening med anställd projektledare, har sedan hösten 1995 drivits av en ledningsgrupp med representanterfrån olika intressegrupper: kommunerna i området, Emåns vattenförbund, LRF, fiskevattenägarna, hembygdsföreningarna, sportfiskeklubbarna, naturskydds- /ornotologiska föreningarna och länsstyrelserna i Kalmar och Jönköpings län.
Dessutom har såväl Naturvårdsverket som Fiskeriverket varit involverade i arbetet.
Under ledningen har arbetet inledningsvis bedrivits i ett antal arbets- grupper, som skall hantera möjligheter och problem inom olika områden som
- Näringsliv och turism - - Fisk och fiske - - Jord- och skogsbruk - - Natur och kultur - - Vattenhushållning - - Dagvattenhantering. - Erfarenheterna från hittillsvarande arbete visar på vikten av personliga och lokala initiativ, samtidigt som nya initiativ, nya åtgärder och nya, mer lokalt anpassade arbetsmodeller behöver stödjas, utvecklas och spridas. Helheten består alltid av delar.
Målsättningen att "förbättra vattenkvalitén och att bevara och utveckla ett natur-, kultur- och odlingslandskap med rik biologisk mångfald" i Emåområdet förutsätter kunskap, engagemang, helhetssyn och resurser. Idag finns såväl kunskap och engagemang som helhetssyn och resurser.
Till de insatser som resurserna bör användas hör saneringen av de återsående föroreningskällor som finns i Emån.
Sedan ett framgångsrikt arbete med att sanera Järnsjön från PCB nu är avslutat utgör industrideponin på Jungnerholmarna den allvarligaste belastningen och miljöhotet mot Emån. Även Svartsjöarna i Pauliströmsån, vilka är hårt belastade av fiber innehållande kvicksilver, behöver saneras. Idag läcker kvicksilver från sedimenten i dessa sjöar till Emån, som från andra källor också får ta emot höga halter av kväve, fosfor och ett flertal metaller.
På Jungnerholmarna i Fliseryd etablerades 1910 industriell verksamhet för produktion av ackumulatorer innehållande nickel och kadmium. Till- verkningen innebar betydande vatten- och luftutsläpp av kadmium och nickel. Utifrån de beräkningar som har kunnat göras har luftutsläppen varit ca 8 ton kadmium för hela produktionsperioden.
Ett smältverk för bly anlades 1942 på en av holmarna. Produktionen av råbly var 1955 ca 1 000 ton/år och ökade i slutet av produktionsperioden (1968) till ungefär det dubbla.
Den totala utsläppsmängden är svår att beräkna men effekterna kan fortfarande enligt undersökningar spåras i omgivningen.
Inom anläggningen har förutom tillverkning av nickel- och kadmium- massor för ackumulatorer även skett återvinning av dessa metaller, vilket tillsammans med blysmältningen gav upphov till stora restmaterial som lades upp i avfallshögar inom området. Avfallet gav upphov till läckage eftersom det låg i direkt anslutning till ån.
Åtgärder mot detta vidtogs 1976 då materialet lyftes upp på ett betryggande avstånd från ån med möjligheter till viss kontroll.
Avfallsmängden (ca 7 500 m3) som togs omhand lades upp i de deponier som fortfarande finns på plats.
Produktionen av nickel-kadmium-batterier på Jungnerholmarna upphörde 1975 efter påstötningar och krav från miljömyndigheter.
Under åren 1990-1992 utfördes provtagningar i Emån, bl.a. nedströms Jungnerholmarna i Fliseryd. Undersökningen, som leddes av Statens naturvårdsverk, gav som resultat att kadmium konstaterades läcka i en omfattning av 10-14 kg/år.
Belastningssituationen bedöms som allvarlig.
Aktuellt område förvärvades 1992 av Mönsterås kommun. Köpet gjordes främst av miljöpolitiska skäl eftersom kommunen uppfattade bristen på helhetsansvar som en stor miljörisk för Emån.
Med medel från Mönsterås kommun och Statens naturvårdsverk har undersökningar gjorts av de metallkontaminerade områdena. Under- sökningarna visar att metallmängderna är av den storleksordningen att om inget åtgärdas kommer läckage, speciellt av kadmium, att påverka Emån under mycket lång tid framöver. Emåns unika värden, speciellt förekomsten av lax, öring och mal samt ett flertal andra naturvärden, riskeras då på ett sätt som inte går att värdera i pengar.
Avlastningen av Emån ger också avlastning på Östersjön, vilket är lika angeläget sett i ett större perspektiv, eftersom Emåns bidrag av kadmium till Östersjön inte är oväsentligt i jämförelse med andra källor.
En sanering av Emån i allmänhet och av Jungnerholmarna i synnerhet är således för landet mycket angeläget ur miljösynpunkt.
Dessutom är projektet angeläget ur arbetsmarknadssynpunkt.
Undersökningarna har resulterat i ett tekniskt åtgärdsförslag för både mark och byggnader liksom för nuvarande deponier, med kostnadsuppskattning för åtgärder som skulle kunna avlasta Emån i framtiden till en acceptabel nivå.
Saneringsinsatserna avseende mark och deponierna är ett entreprenörs- krävande arbete.
Sanering samt rivning/upprustning av byggnaderna är arbetsintensiva byggprojekt, som i viss mån ställer krav på särskild kompetens men också på manuell hantering i stor omfattning.
Arbetskraftsbehovet för hela projektet motsvarar minst 30-40 manårs- arbeten, varav en stor del kommer att utgöras av kollektivanställda. När marken skall slutbehandlas kommer ett 50-tal personer att vara heltidssysselsatta under tre till fyra månader.
Hela projektet, sanering av byggnader och mark inklusive deponierna, är beräknat till en total kostnad av ca 40 miljoner kronor.
Ovanstående föreslagna restaureringsplan för och sanering av riksintresset Emån ligger väl i linje med tankarna och intentionerna bakom budget- propositionens förslag om "Stöd till ekologisk omställning och utveckling", varför jag förutsätter att motionens förslag behandlas positivt vid kommande anslagsfördelning.
Kriterierna för bedömning av projektets ekologiska hållbarhet synes väl uppfyllda.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av restaurering och sanering av Emån,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av sanering i första hand av Jungnerholmarna och Svartsjöarna.
Stockholm den 29 september 1997
Sivert Carlsson (c)