Många tecken tyder på att den hårt nedsmutsade Östersjön nu närmar sig ett mycket kritiskt hälsotillstånd. Sommarens enorma mattor av blågröna alger är bara ett exempel på att gemensamma krafter nu måste sättas in för att få bukt med miljöproblemen i Östersjön.
En tredjedel av avfallsvattnet från S:t Petersburg leds nu exempelvis helt orenat ut i Östersjön. Kväve- och fosforbelastningen är i Finska viken betyd- ligt större än i övriga delar av Östersjön. Utsläppen från färjetrafiken mellan Sverige och Finland smutsar ner Stockholmsregionen lika mycket som den tunga lastbilstrafiken i Stockholms län. Oljeutsläppen och oljeskadorna ökar i en accelererande takt. Utbyggnaden av reningsanläggningar runt Östersjön går långsamt och de olika Östersjöländernas invånare har inte helt samma syn på miljöns betydelse i en positiv välståndsutveckling. Åtskilliga fler exempel på miljöstörande verksamhet i Östersjön kan redovisas.
Sverige bör, på grund av Östersjöns nuvarande situation, ta initiativ till att länderna runt Östersjön i samverkan snarast arbetar fram ett samlat och effektivt miljöprogram syftande till en renare Östersjö. Såväl information som förslag till konkreta åtgärder, tidtabell och finansiering bör ingå i pro- grammet, som av Östersjöländerna förhoppningsvis bör prioriteras i det fortsatta samarbetet.
Tecknen på Östersjöns ohälsa är för många för att vi skall ha råd att avstå från snara, samlade och konkreta åtgärder syftande till en renare och friskare Östersjö.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ett snart och effektivt samlat miljöprogram avseende Östersjöns rening.
Stockholm den 22 september 1997
Sivert Carlsson (c)