Skogsnäringen har stor betydelse för södra Sverige. I Götaland står skogen för 40 procent av Sveriges skogsbruksvärde. De statliga forskningsresurser som satsas inom området uppgår emellertid till endast 15 procent. Detta är klart otillräckligt och samma sak gäller hela det skogliga utbildningsutbudet.
I rapporten "Utvecklingstendenser för sydsvensk skogsnäring" har företrädare för skogsnäringen gemensamt kommit fram till vilka satsningar som erfordras för att utveckla näringen i Götaland. Skogsnäringen har där företrätts av skogsföretagen Södra och Sydved samt intresseorganisationen Såg i Syd. Studien har genomförts med ekonomiskt stöd från länsstyrelserna i Östergötlands, Jönköpings, Kronobergs, Kalmar, Blekinge, Skåne, Hallands, Göteborgs och Bohus län samt Älvsborgs län.
I rapporten pekas på behovet av insatser vad gäller utbildning, forskning och utveckling som rör såväl skogens tillväxt som industrins produktions- teknik. I rapporten betonas att skoglig och skogsindustriell forskning skall bedrivas i Götaland och att den beaktar det sydsvenska skogsbrukets särart från såväl produktions- som miljösynpunkt. I utredningen fastslås också att man bör bygga vidare på och ytterligare stimulera befintliga institutioner och utveckla samarbetet genom ett formaliserat nätverksbyggande.
Vi vill för vår del understryka vad som sagts i ovannämnda rapport. Vi tror att satsningarna på ett positivt sätt kan leda till en ökad samverkan och ett bättre utnyttjande av befintliga resurser. Genom samverkan och samarbete mellan branschens parter och i regionen befintliga högskolor och universitet samt forsknings- och branschcentrum kan hela skogs- och träbranschen i Götaland utvecklas på ett för regionen värdefullt sätt.
Vi är naturligtvis särskilt angelägna om att peka på Kronobergs län som lämpligt lokaliseringslän för såväl forskning som utbildning på det skogliga området. Här finns skogen (60 procent av länets yta är täckt av skog). Här finns skogsindustrierna (pappersbruk och sågverk). Här finns forskningen och utbildningen (Högskolan i Växjö, Skogsindustrins utbildningscentrum i Markaryd och skogsskolan i Ryssby). Och här finns skogsföretaget Södras huvudkontor. Här finns kort sagt den bästa tänkbara miljö för en kraftfull satsning på skoglig forskning, utveckling och utbildning. Vi föreslår att en sådan satsning sker.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skoglig forskning, utveckling och utbildning i Kronobergs län.
Stockholm den 1 oktober 1997
Lars Hedfors (s) Monica Widnemark (s)