Inledning
Den gemensamma jordbrukspolitiken är en av de centrala delarna i EU:s gemensamma arbete. Jordbrukspolitiken, Common Agricultural Policy (CAP), fastställdes för mer än 40 år sedan i Romfördraget artikel 39. De fördragsbundna målen har egentligen inte förändrats sedan de formulerades 1957. Sedan dess har mycket förändrats och målen om europeisk självförsörjning har blivit överspelade. Det är således helt relevant att fråga sig om målen kan vara riktiga idag - såväl ur svensk synpunkt som ur EU:s.
Även om målen inte har ändrats så har det, ofta genom kompromisser, tillkommit en rad regleringar för att successivt anpassa EU till de nya förutsättningar som införlivandet av nya medlemmar inneburit. Det är dock sällan som några regleringar tagits bort. Resultaten av detta har blivit att CAP är en snårig djungel av svåröverskådliga regler. När EU nu står inför ytterligare expansion är det absolut nödvändigt att göra förändringar. Bristerna i EU:s jordbrukspolitik måste rättas till - målen ändras - och regelverket måste förenklas.
Det är dock viktigt att komma ihåg att det inte är den gemensamma marknaden i sig som är ett problem, utan skyddet av jordbruket. Jordbruk är en global verksamhet. Allt mer handel sker med världens livsmedels- produktion. Därför är det rimligt att spelreglerna är så lika som möjligt. Folkpartiet är därför för en gemensam jordbrukspolitik, men visionen och slutmålet bör även på detta området vara en fri världsmarknad.
Samarbetet inom EU måste hela tiden förnyas för att kunna motsvara tidens krav och människors vardag. Om EU inte kan svara mot med- borgarnas förväntningar och verklighetens behov riskerar arbetet att urholkas och förlora legitimitet. Därför är det angeläget att reformera och förbättra EU så att samarbetet överensstämmer med dagens behov. För att reformarbetet skall kunna ta fart är det viktigt att med kraft bejaka samarbete inom EU.
EU:s prioriterade fråga
Den viktigaste uppgiften som EU står inför inom den närmaste tiden är utvidgningen. EU-kommissionen har föreslagit att utvidgningen skall ske stegvis. Förhandlingar har inletts med den första medlemsgruppen: Polen, Ungern, Tjeckien, Estland, Slovenien och Cypern. Det är en framgång att ett baltiskt land kommit med i första omgången. Vi har i tidigare motioner pekat på att huvuduppgiften att möjliggöra utvidgningen av EU kräver en koncentration på denna uppgift och en vilja att driva på de förändringar som krävs för att utvidgningen skall vara möjlig.
Vi är starka anhängare av en avreglering av den gemensamma jord- brukspolitiken. Vi önskar också att de delar av regionalpolitiken som inte handlar om överföring av medel från medlemsländer med högre levnads- standard till dem med lägre, i större utsträckning skall kunna skötas av respektive medlemsland.
Förutom konsumenthänseenden är ett av huvudskälet till att nu göra ändringar i jordbruks- och regionalpolitiken att ett bibehållande av reglerna kan försvåra östutvidgningen. Detta beror naturligtvis på att kostnaderna för att tillämpa dagens regler på de nya medlemmarna upplevs som alltför betungande av de nuvarande medlemmarna, såväl av dem som är netto- bidragsgivare som av dem som är nettobidragsmottagare. De priser som konsumenten i Östeuropa skulle få betala skulle dessutom vara orimligt höga för dem och skulle drastiskt sänka deras realinkomster.
En reformering av CAP måste snarast inledas så att EU kan ge tydliga signaler till de nya medlemsländerna och undvika obalans och snedvridande effekter av konkurrensen på deras marknader. Många länder i Öst- och Centraleuropa är viktiga jordbruksproducenter med ett jordbruk som är och kan bli konkurrenskraftigt. Men som allt företagande kräver även jordbruket långsiktighet och tydlighet när det gäller regelsystem i förändring. Kvoter, regleringar och omständig administration underlättar inte lönsamt företagande.
Länderna måste få förutsättningar för att planera för en kraftigt reformerad CAP så att de inte använder den nuvarande utformningen av CAP som referens när de genomför stora förändringar i sina respektive jord- brukssektorer. Denna tydlighet är lika viktig för de nuvarande medlems- länderna som för de presumtiva medlemmarna.
En del menar att man under en övergångstid, eller till och med permanent, skulle ha förmånligare regler för Västeuropas relativt rika jordbrukare än för Östeuropas fattigare jordbrukare. Detta är en lösning som vi inte kan försvara. De nya medlemsländerna skall ha full anslutning till ett EU med en reformerad CAP.
För en ökad tydlighet, och som ett led i strävan att återvinna medborgarnas förtroende, måste dagens snåriga regelsystem, enorma byråkrati och omvittnade fusk inom EU:s jordbrukspolitik undanröjas. När det gäller jordbrukspolitiken visar EU:s egna siffror att den enorma byråkratin slukar 10 % av jordbruksbudgeten. Detta skapar förståelig irritation och illegitimitet för hela systemet.
Däremot har en kraftigt avreglerad jordbrukspolitik med satsning på miljö- och landsbygdsutveckling helt andra förutsättningar för att lyckas.
Därför EMU
Ett fördjupat ekonomiskt samarbete innebär att länderna knyts ännu närmare varandra. En gemensam valuta är ytterligare ett kitt i de fogar som håller samman EU. En gemensam valuta ger också ökade möjligheter för Sverige, svensk ekonomi och svenskt jordbruk. Riskerna med ett utanförskap är större, med osäkerheten när det gäller hot om högre räntor, devalveringar och hög inflation. Vi menar att Sverige bör delta i EMU från start 1 januari 1999. Fördelarna med detta är betydande. Att vara med från början skulle ge Sverige vinster i form av inflytande i EU och ökat förtroende för svensk ekonomisk politik. Det medverkar till låga räntor och låg inflation, vilket betyder mycket för bl a lantbruket. Tyvärr verkar regeringen nu försuttit de chanser som fanns för ett svenskt EMU-medlemskap från start. Vi kan bara djupt beklaga detta.
En gemensam valuta är ett värdefullt instrument för att förenkla den gröna växelkurs som finns idag i den gemensamma jordbrukspolitiken. Idag är det ett komplicerat system med bl a ersättningar för skiftande växelkurser. För jordbrukare, liksom för andra företagare, är det naturligtvis väsentligt att priset på de producerade varorna inte behöver bli alltför osäkert på grund av att den svenska kronans värde varierar mot euron. Detta är starkt bidragande orsaker till att bland andra Lantbrukarnas riksförbund (LRF) är positivt inställt till EMU.
Konkurrens
EU har i samband med utvidgningen en unik möjlighet att göra reformer i jordbrukspolitiken, reformer som kommer att prägla hela unionens arbete under lång tid framöver. Det viktigaste är att skapa förutsättningar, möjlighet och frihet för jordbrukaren, som vilken annan företagare som helst, att på likvärdiga villkor konkurrera med sina produkter på en konkurrensutsatt marknad. Detta förutsätter att både svensk och europeisk politik underlättar för små- och nyföretagandet så att även småskaliga alternativ kan växa fram på landsbygden.
Det finns ytterligare ett viktigt led som måste konkurrensutsättas mer än tidigare - mellanleden, det vill säga de livsmedels- och grossistjättar som finns mellan producent och konsument. Konkurrensen inom livsmedels- och distributionsbranschen måste öka.
Dagens olika regleringar för olika produkter bör successivt utfasas.
Folkpartiet är tydligt för frihandel och står i skarp opposition till tron att tullar och andra former av protektionism löser några problem. Det är mycket viktigt att Sverige driver frihandelslinjen inom EU. Därför är det en angelägen uppgift att arbeta för att gränsskyddet sänks i enlighet med GATT- och WTO-överenskommelsen för att det ska bli möjligt att sälja jordbruks- produkter på världsmarknaden.
Miljöeffekter
Jordbrukets effekter på miljön är omdiskuterade. Den fråga som mer sällan diskuteras är kopplingar mellan jordbrukspolitiken och positiva och negativa miljöeffekter.
Det är tydligt att själva jordbruksproduktionen för med sig miljöproblem. Men jordbruket bidrar även med miljöeffekter som har en positiv inverkan, t ex ett varierande odlingslandskap och kulturmiljö.
För närvarande saknar CAP formella miljömål. Däremot finns EU:s allmänna miljömål som även omfattar jordbruket. Dessa är:
- Varje sektor i samhället skall ta ansvar för sin miljöpåverkan. - - Unionen skall främja en hållbar och icke- inflatorisk tillväxt som tar hänsyn till miljön. - - EU:s miljöpolitik skall bidra till att bevara, skydda och förbättra miljön, skydda människors hälsa, utnyttja naturresurserna varsamt och rationellt samt främja åtgärder på internationell nivå för att lösa regionala och globala miljöproblem. - Det är olyckligt att några separata miljömål inte arbetats fram, med undantag för ett förslag till åtgärdsprogram för en hållbar utveckling från Kommissionen (KOM/95/647). CAP:s åtgärder för att minimera jordbrukets miljöbelastning är otillräckliga. Därför bör Sverige i EU verka för att det skapas separata miljömål för jordbruket. Det bör enligt miljögarantin vara möjligt för varje nation att ha strängare miljökrav än EU:s lägsta nivå.
Det är angeläget att frågan om vilka miljöeffekter och miljökostnader som kan kopplas till jordbruket utreds och läggs till grund för en fortsatt reformering av jordbrukspolitiken. Folkpartiet föreslår att en expertgrupp sammankallas för att utreda vilka negativa miljöeffekter och miljökostnader som jordbrukspolitiken genererar. Utgångspunkten skall vara EU:s miljömål samt att särskilt lyfta fram sektorsansvaret, försiktighetsprincipen liksom principen att förorenaren betalar (Polluter pays principle, PPP). PPP- principen bör analyseras särskilt och ansvarsfrågan för sektorn belysas. Detta bör ges regeringen till känna.
För att uppfylla överordnade globala miljömål är det viktigt att ändra kurs för miljöpolitiken. Jordbrukssektorn har många betydelsefulla uppgifter i framtiden. Det handlar inte bara om att producera livsmedel och jord- bruksvaror till skäliga priser utan även om att bevara biologisk mångfald, varierande odlingslandskap och minimera miljöbelastningen och garantera livsmedelssäkerhet. För att uppnå dessa mål behövs en fungerande marknad där konsumenter och producenter möts samt en lagstiftning som definierar miniminivåer för tillåten miljöbelastning inom hela unionen.
Tobakssubventioner
Varje år dör omkring 120 000 människor inom EU av tobaksbruk. Rökning är en av våra största hälsofaror. Därför är det angeläget att Sverige i det europeiska samarbetet för fram krav på att särskilda handelsregler ska gälla för tobak.
EU stöder årligen tobaksproduktionen med 973 miljoner ecu. Det skall jämföras med de 15 miljoner ecu som är anslagen för att bekämpa tobaksbruket. Vi anser att subventionerna som går till tobaksodlare inom EU bör avskaffas. Det är också angeläget att Sverige arbetar för att problem förorsakade av tobaksanvändning uppmärksammas på ett bättre sätt än hittills inom EU.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige i EU skall driva att jorbruksprodukter kan konkurrera på en fri världsmarknad,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att de nya medlemsländerna skall ha full anslutning till en reformerad CAP,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att konkurrensutsätta livsmedels- och grossistmellanled,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige i EU bör verka för att separata miljömål för jordbruket skapas,
5. att riksdagen hos regeringen begär att en expertgrupp sammankallas för att utreda vilka negativa miljöeffekter och miljökostnader som jordbrukspolitiken genererar med utgångspunkt i EU:s miljömål,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tobakssubventionerna inom EU bör avskaffas.
Stockholm den 27 mars 1998
Eva Eriksson (fp)
Lennart Fremling (fp) Erling Bager (fp)