I propositionen föreslås ändringar i de lagar som berörs av den tidigare till riksdagen överlämnade propositionen om miljöbalk. Centerpartiet har i en särskild motion (1997/98:Jo34) anfört våra synpunkter på förslaget till miljöbalk.
Eftersom miljöbalken föreslås gälla parallellt med andra lagar finns det enligt regeringen sällan något behov av genomgripande ändringar för att åstadkomma att miljöhänsyn tas i tillräcklig omfattning. Lagarna måste dock ändras på en del punkter för att bli tillräckligt anpassade till miljöbalken.
Förhållandet mellan miljöbalken och andra lagar
Centerpartiet anser att det är en uppenbar risk att förhållandet mellan miljöbalken och andra lagar blir oklart när undantagen inte anges uttryckligen. Ett av huvudsyftena med miljöbalken är att lagstiftningen på miljöområdet skulle göras mer överskådlig och tydlig. Det är tveksamt om regeringens förslag till miljöbalk och följdlagstiftningen till densamma kommer att uppfylla denna strävan.
Även Lagrådet anser att tillämpningen av de aktuella författningarna kan ge upphov till svårigheter och problem. Lagrådet konstaterar att den som i en "ämneslag" vill söka svaret på vad som gäller eller krävs för en viss åtgärd eller situation måste vara rätt insatt i både miljöbalkens regelsystem och principen bakom lagstiftningen i det enskilda ärendet.
Regeringen tycks inte fästa någon större vikt vid Lagrådets kritik. Den skriver i propositionen att det förvisso förekommer att det i en lag erinras om att bestämmelserna för verksamheten även finns i andra lagar, men att "sådana erinringar finns långt ifrån alltid och de påverkar dessutom inte vad som ändå skulle ha gällt". Centerpartiet anser inte att nuvarande brister vad gäller tydligheten i olika lagars förhållande till varandra kan användas som ursäkt för att inte vidta några åtgärder. Att problemet funnits tidigare kan rimligen inte innebära att det saknas anledning att åtgärda problemet.
Regeringen medger att den enskilde måste vara väl insatt i lagstiftningen för att få svar på vad som krävs för olika åtgärder. Man skriver vidare: "Omfattande utbildningsinsatser kommer därför att ske inför miljöbalkens ikraftträdande." Regeringen tycks här bekräfta den kritik som riktats mot miljöbalken för att den inte leder till ökad klarhet vad gäller lagstiftningen på miljöområdet.
Den oklarhet som uppenbarligen finns vad gäller förhållandet mellan miljöbalken och andra lagar är ytterligare ett skäl för att en ny parlamentarisk utredning skyndsamt ser över den svenska miljölagstiftningen. Detta krav ställde Centerpartiet i den tidigare motionen angående miljöbalken (1997/98:Jo34). Vad som ovan anförts om en ny parlamentarisk utredning om den svenska miljölagstiftningen bör ges regeringen till känna.
Skogsvårdslagen
De oklarheter som ovan anförts förekommer till exempel i förhållandet mellan skogsvårdslagen och miljöbalken. Skogsvårdslagen har karaktären av skötsellag och innehåller många bestämmelser som reglerar näringen. Omfattande förändringar av lagen har nyligen gjorts då bland annat ett miljömål infördes. En utvärdering av lagen slutfördes i januari 1998.
Intentionen och viljan i skogsvårdslagens regelverk uppfyller väl de krav som ställs i miljöbalken vad gäller allmänna hänsynsregler. Skogsvårdslagen är en modern lagstiftning väl anpassad till skogsbrukets villkor. Den reglerar på ett tydligt sätt den frihet och det ansvar som den enskilde skogsägaren har att beakta i sitt skogsbruk. Centerpartiet anser att det vore olyckligt om andra lagar tilläts förändra det regelverk som är väl anpassat för ett hållbart skogsbruk med tydliga miljö- och produktionsmål.
Stora ansträngningar görs för närvarande av skogsnäringen för att uppfylla skogsvårdslagens miljömål. Den nyligen slutförda utvärderingen visar att det är produktionsmålet som är längst ifrån att uppfyllas. Miljöbalkens parallella tillämpning med skogsvårdslagen får inte innebära att ytterligare föreskrifter försvårar det positiva arbeten som sker i svenskt skogsbruk. Centerpartiet anser att Skogsstyrelsen är den myndighet som skall ha ansvar för tillsynen i skogsbruket och även göra avvägningarna mellan miljöbalken och skogs- vårdslagen.
Oklarheterna i samspelet mellan miljöbalken och skogsvårdslagen, bl.a. vad gäller miljökvalitetsnormer, är åter ett exempel på att regeringen till riksdagen lämnat ett förslag till miljöbalk som ej är tillräckligt genomarbetat. Vad som ovan anförts om skogsvårdslagens parallella tillämpning med miljöbalken bör ges regeringen till känna.
Ersättning
Centerpartiet har i en tidigare partimotion angående miljöbalken påpekat de oklarheter som finns vad gäller äganderätten och ersättningsreglerna. Skrivningarna angående skogsvårdslagen i den nu aktuella propositionen motiverar att vi upprepar vår tidigare ståndpunkt om behovet av klara och tydliga ersättningsregler. Kompensation skall utbetalas för begränsningar av pågående markanvändning som är att betrakta som mer än bagatellartade. Detta bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en parlamentarisk utredning av den svenska miljölagstiftningen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skogsvårdslagen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ersättningsreglerna.
Stockholm den 27 mars 1998
Lennart Brunander (c)
Kjell Ericsson (c) Lennart Daléus (c) Marie Wilén (c) Birgitta Carlsson (c) Kerstin Warnerbring (c) Roland Larsson (c)