Konsumenten skall kunna känna sig trygg vid användningen av svenska trädgårdsprodukter.
Inom den svenska trädgårdsodlingen har antagits en miljöpolicy med utgångspunkt i kretsloppsprincipen. Viktiga prioriteringar för att uppnå målen om ett minskat behov av kemiska växtskyddsinsatser, är bl.a. ett före- byggande hygieniskt arbete, val av odlingsresistenta sorter och friskt utgångsmaterial och ett ökat utnyttjande av biologiska bekämpningsmetoder. För att föra ut dessa miljöambitioner i de enskilda företagen har en omfat- tande utbildningsverksamhet startats. Ett inslag i denna är uppbyggandet av en miljödatabas vars syfte är att stimulera företagen till minskad resursför- brukning. Att göra egna mätningar kontinuerligt av företagets miljö- påverkande faktorer och samtidigt få ett jämförelsematerial från sina kolleger ger en stimulering till förbättringar.
Biologisk liksom integrerad bekämpning (IP) är redan i dag prioriterade bekämpningsmetoder inom trädgårdsnäringen. Allt fler biologiska bekämpningsmedel inregistreras, vilket ökar förutsättningarna för utövandet av ett mera miljövänligt växtskydd. För att lyckas med den biologiska bekämpningen krävs emellertid att skadegörarangreppet inte är för kraftigt. Man kan alltså i vissa fall tvingas sätta in kemiska preparat för att få ned antalet skadegörare på en rimlig nivå för att sedan återigen börja bekämpa biologiskt. Det är då viktigt att ha tillgång till preparat som kan användas i kombination med biologisk bekämpning, d.v.s. preparaten skall vara skonsamma mot nyttodjur. Tillgången till sådana selektiva och effektiva preparat är emellertid högst begränsad i Sverige på grund av vårt lands restriktiva hållning till nyregistreringar av kemiska bekämpningsmedel under senare år samtidigt som äldre preparat har förbjudits eller dragits tillbaka.
Detta förhållande har också konstaterats i Statens jordbruksverks och Kemikalieinspektionens rapport (1996:2) "Förslag till handlingsprogram för att minska hälso- och miljöriskerna vid användning av bekämpningsmedel till år 2001". I rapporten föreslås att en speciell utredning bör göras om problemen med tillgången till bekämpningsmedel inom en svenska trädgårdsnäringen. Det finns anledning att känna stor oro över nuvarande situation. Stora värden står på spel i odlingarna och i många fall drabbas den enskilde odlaren hårt, om inte bekämpningen av skadegörare kan ske effektivt.
Konkurrenssituationen
Tillgången på kemiska växtskyddsmedel varierar kraftigt från land till land dels beroende på olika värdering av risk/nytta-förhållandet för olika medel, dels på olika förutsättningar att marknadsmässigt tillhandahålla medel.
Harmoniseringen av växtskyddsfrågorna inom EU är starkt försenad, och det torde röra sig om en tidsperiod av ca tio år innan harmoniseringen fullt ut är genomförd och odlarna inom de olika EU-länderna kommer att kunna arbeta under jämförbara växtskyddsbetingelser.
Den av Jordbruksverket och Kemikalieinspektionen föreslagna utred- ningen och utvärderingen av trädgårdsnäringens bekämpningsmedels- situation bör omedelbart komma till stånd för att se över den växtskydds- problematik som föreligger nu och fram till harmoniseringen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljö- och växtskyddsfrågor inom trädgårdsnäringen.
Stockholm den 4 oktober 1997
Ingvar Eriksson (m) Peter Weibull Bernström (m)