Inledning
Metallhalterna ökar i jorden. Ett skäl till detta är kadmium i konstgödsel. Miljöpartiet de gröna har vid flera tillfällen framfört farhågor för detta och krävt att regeringen skall ta fram en avvecklingsplan så att kadmium i konstgödsel kan försvinna. Kadmium i jorden innebär att allt mer av metallen kommer ut i ekosystemet. Eftersom allt fler forskare anser att de gränsvärden man tror att människan tål borde sänkas rejält, framför allt för barn, är ökningen av metaller i omlopp mycket oroande. Men kadmium är inte den enda metall som tillförs jorden via jordbruket. Zink används på ett sådant sätt att man måste förvånas.
Zink i foder till smågrisar
Som enda land i EU godkänner Sverige höga halter av zink, en giftig tungmetall, i avvänjningsfoder till smågrisar. Syftet är att förebygga diarréer vid avvänjning. Det mesta av zinken hamnar i gödseln och därmed på åkern. Beräkningar visar att tillförseln av zink i marken är större än bortförseln och att det sker en anrikning av zink. Risken är uppenbar att markens mikroorganismer kommer att ta skada, vilket leder till markekologiska störningar. Många forskare menar att bruket av zinkberikat foder inte är långsiktigt hållbart och att marker kan anrikas på zink till slutligen toxiska nivåer. Dessutom gör bruket av zink att de bakomliggande orsakerna till smågrisarnas diarréer vid avvänjningen inte åtgärdas. Enligt smågrisuppfödare gör god djurhållning att zinket inte behövs. Jordbruksverket godkände bruket av detta foder 1992 som man säger "under en tid", men förutsätter att allt bättre stallmiljöer kommer att göra det obehövligt. Bruket av zinkberikat foder har dock ökat och de flesta smågrisuppfödarna använder det numer.
Zink i foder till kor
Även kor ges zink. Avsikten är att minska juverinflammationer, något man inte visat att det sker. Däremot kan man visa att mjölken med det extra zinket blir sämre för ystning. Det är alltså uppenbart att zinken dels kommer ut via mjölk, dels via gödsel. Barn dricker mycket mjölk. Är det vettigt att tillföra en metall till ett livsmedel som barn behöver och nyttjar i stor mängd?
Ta bort zinket till husdjuren
Bruk av en tungmetall på detta sätt står inte i överensstämmelse med vare sig försiktighetsprincipen eller viljan att skapa ett ekologiskt hållbart jordbruk. De som vill ha kvar möjligheterna att ge höga doser till avvänjningsgrisarna menar att detta minskar användningen av antibiotika. Samtidigt tycks alla vara överens om att bruket inte kan fortgå för evigt. Antibiotika är naturligtvis inte ett alternativ till zinket och inget av preparaten löser det bakomliggande problemet: Varför får smågrisarna avvänjningsdiarréer? En del smågrisuppfödare menar att en lite senare avvänjning och en bättre stallmiljö eliminerar problemen.
Jordbruksverket har kommit med ett förslag, som går ut på att zink till smågrisar ska fasas ut under år 2000. Förslaget remissbehandlas nu och möter hård kritik från smågrisuppfödare.
Det måste vara fel att genom bruk av zinkoxid i foder höja halten zink i jorden och, som i fallet mjölk, i livsmedel. Zinkoxid i djurfoder måste därför förbjudas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om zinkoxid i djurfoder.
Stockholm den 1 oktober 1997
Gudrun Lindvall (mp)
Gotab, Stockholm 1997