De nya bestämmelserna om transport av levande djur vållar problem vid transport av hästar till och från Gotland. I Jordbruksverkets föreskrifter avseende transport av levande djur föreskrivs att om transporttiden överstiger 8 timmar skall den för transporten ansvarige utarbeta en resplan. Resplanen skall undertecknas av officiell veterinär på avsändningsorten. Det innebär att veterinären skall besiktiga hästen och transporten före resan. Ny besiktning krävs vid varje ny resa oavsett om resor görs varje vecka.
För Gotlands del med båttransport till fastlandet på ca 5 timmar samt pålastning och avlastning på färjan överskrids ofta de åtta timmarna transporttid. Färjeresan kan inte jämställas med vägtransport och kan vid lugnt väder snarast betecknas som vila. Vid stark blåst tas inte större djur som hästar ombord. De hästar som är vana att resa kopplar av mycket snabbt när de är ombord på färjan. Djuren får tillsyn och vatten och foder flera gånger under båtresan.
För hästar i rid- och travsport som ofta transporteras till och från fastlandet samt för övriga livdjur innebär transporterna till och från Gotland ett merarbete och ökade kostnader för djurägarna. Ett rimligare system vore att endast restiden på bilväg skulle inräknas i de 8 timmar som rekommenderas som maximal restid och att restiden på båten jämställs med vila. Restiden är mer att betrakta som vila än tävlingen, som enligt nuvarande bestämmelser räknas som viloperiod.
De nya reglerna för transport av djur och Sveriges agerande för den skärpning som skett är mycket bra, vi vill därför inte ha någon ändring avseende slaktdjurstransporterna. När det gäller hästar är de omhändertagna på ett mer individuellt och omsorgsfullt sätt än slaktdjur.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om undantag för restid på färja för hästar.
Stockholm den 1 oktober 1997
Lilian Virgin (s) Ingibjörg Sigurdsdóttir (s)