Inledning
Människan har hållit hundar i tiotusentals år. De äldsta arkeologiska fynden är ca 12 000-15 000 år gamla. Under den tiden har hunden utvecklats mycket för att klara olika uppgifter i människans tjänst. Nu har vi jakthundar, vallhundar, brukshundar, bevakningshundar och rena sällskapshundar. Utseendet varierar mycket och att en liten chihuahua och irländsk varghund förstår varandra och har en gemensam historia kan tyckas märkligt, men med en medveten avel har människan skapat en otrolig variation hos hunden. I Sverige finns ca 230 raser.
Något aveln alltid varit inriktad på är att göra hunden lätthanterlig, läraktig och villig att vara människan till lags. Man kan säga att den avlats att följa en ledande, skyddande och födogivande föräldragestalt livet igenom. Så har också våra hundar flera valpbeteenden kvar även i vuxen ålder.
Ibland har aveln skapat extrema hundar som den kinesiska sharpein, skrynkelhunden, som har så mycket skinn att det blir veck och skrynklor överallt och därmed medföljande sjukdomar. Sharpei är därför inte tillåten i Sverige. Aveln skall skapa sunda hundar utan genetiska defekter.
Vargen skiljer sig från hunden
Vargar, som skall klara sig i det vilda, har ett helt annat sätt än hundar. Den är ett utpräglat flockdjur, som mår illa av att vara skild från flocken, men som också är mycket medveten om sin sociala ställning och ständigt försöker klättra i rangen. Den har en medfödd vilja att fly från situationer som är hotfulla. Den verkar rädd av sig, men detta är naturligtvis ett beteende av yttersta vikt för överlevandet i naturen. Om den blir trängd går den till anfall. Den är mentalt stark, eftersom den ska klara sig i naturen. Eftersom den sociala kontakten i flocken är viktig är den känslig för signaler. Den har större hjärna än hunden och kan sägas vara intelligentare. Den kan jaga och vet hur man dödar.
Varghybrider - häftiga?
Det har blivit lite inne med varghybrider. Idag finns mellan 200 och 1 500 varghybrider i Sverige. I USA, där varghybriderna funnits i decennier, finns mellan 80 000 och 600 000 individer. Man vet inte riktigt. I många delstater är de dock förbjudna. Man kan så gott som dagligen läsa i amerikanska tidningar om tragiska händelser med varghybrider inblandade. Flera institutioner som forskar på varg får årligen hundratals förfrågningar om de kan ta hand om varghybrider, som ägarna inte klarar av. Andra avlivar, kastrerar, drogar eller släpper ut dem.
"Att ha en varghybrid är som att ha en tornado istället för en inomhusfläkt!" säger en varghybridägare.
Hybriden är en korsning av ett vilt djur, vargen, och ett domesticerat djur, hunden - inget annat. Hur den kommer att bli och vilka beteenden den kommer att uppvisa vet man inte riktigt. Vad man helt utan överdrift kan säga om varghybriden är att den i hög grad är oförutsägbar i sina beteenden.
För att varghybriden inte ska få vargens rädsla brukar man ta valparna ifrån mamman redan före två veckors ålder. Det kan verkligen ifrågasättas av djurskyddsskäl och är inte etiskt.
Det brukar gå bra de första åren. Varghybriden blir inte könsmogen förrän den är mellan 2 och 3 år, som vargen. Då är den fysiskt och mentalt mogen att utmana ledaren - människan. Varghybriden kommer att testa dig och dina ledaregenskaper, inte bara en gång, utan återkommande Många hundägare vet att även en liten hund kan ta sig ton och vilja dominera. Men som sagt - Fido är ingen tornado...
"Man söker det vilda, det ursprungliga och ställs inför den oresonliga naturen." (hybridägare).
Jaktlusten finns där hela tiden. Den har större tänder och kraftigare käkar än hundar. Eftersom den har vargens känslighet för signaler kan en okontrollerad rörelse, ett skrik eller ett snavande utlösa beteendet. Små barn beter sig ofta så och det är inte ovanligt med olyckor just med barn i USA, tragiska olyckor.
Varghybriden har stort behov av flocken och vill inte vara ensam. Den tjuter då. Den är ofta svår att få rumsren utan vill markera sitt revir där reviret är, inte i närmaste park. Likaså har den stort rörelsebehov. Den är intelligent och därför bra på att ta sig ur inhägnader. Den är reserverad mot främmande, verkar ofta skrämd och har den för vargen så viktiga viljan att fly om fara hotar. Ingen vakthund alltså.
"Varghybriderna är som tidsinställda bomber." (hybridägare).
Wolf Park i USA har årligen återkommande seminarier för folk som funderar på att bli varghybridägare. Man vill lära folk hur man ska hantera säkerheten och vilken biologisk bakgrund hybriden har. I bästa fall inser folk att en hund är både lättare och mer lämplig än en varghybrid. 15 000 års avel har betytt något och givit oss många raser att välja på och tillräckligt med utmaningar. Att vara ägare till en varghybrid ställer stora krav i form av kunskap om såväl varg som hund, det kräver ansvar, ekonomi, tid, engagemang, säkerhetsåtgärder och psykisk balans långt utöver vad en hund kräver.
Kort sagt
Varghybrider ska inte hållas som sällskapsdjur. Och naturligtvis inte vargar. Svenska myndigheter verkar överens om detta, men det är inte förbjudet att äga varghybrider eller avla fram dem. Därför händer det då och då att det annonseras varghybridsvalpar. Med tanke på erfarenheterna från USA där många delstater förbjudit varghybrider måste de förbjudas även i Sverige. Vi får inte hamna i samma situation här med tragiska olyckor och hotet att människor som inte klarar sin "kelgrisar" släpper ut dem i naturen. Från såväl Ryssland, USA som Italien finns dokumenterat att flockar eller enstaka vargkorsningar uppträtt hotfullt mot folk och inte haft vargens naturliga skygghet och rädsla för människor.
Därför föreslår vi att det skall vara förbjudet att avla fram korsningar mellan varg och hund eller att avla på varghybrider. Vi anser vidare att det skall vara förbjudet att äga varghybrider och naturligtvis att sälja vare sig vuxna djur eller valpar.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om varghybrider.
Stockholm den 29 september 1997
Gudrun Lindvall (mp)
Gunnar Goude (mp) Eva Goës (mp) Per Lager (mp) Bodil Francke Ohlsson (mp) Annika Nordgren (mp) Elisa Abascal Reyes (mp)